Миков: Протестите са натиск заради самия натиск, няма да дадем мандата

Нели Чолашка 05 август 2013 в 11:59 5076 22

Михаил Миков. Снимка: БГНЕС
Михаил Миков. Снимка: БГНЕС

"Натиск заради самия натиск, натиск заради непредставени в парламента политически сили не може да е причина за отказ от мандат. Днес едни, утре други могат да потърсят площада за натиск."

Това  обяви председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП) на пресконференция за първата сесия на 42-то Народно събрание.

Той отрече закриването на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) да цели осигуряване на средства за Съвета по законодателство и за звено за мониторинг на ефекта от законите. Причината била "обвиненията от години, че това е една официозна агенция". Центърът имал и лоша финансова дисциплина, по думите на Миков.

Критиките на омбудсмана Константин Пенчев, че управляващите нарочно бавят промените в Изборния кодекс, Миков коментира с думите: "Не е работа на омбудсмана да обвинява и да се включва в политически акции, а да представя хората пред институциите". По думите му чак наесен можел да се подготви "гръбнакът" на един изборен закон на базата на обществените обсъждания от последните два месеца. Според него справяне с фантомите в избирателните списъци може да има при активна регистрация за изборите и идеята за задължително гласуване.

Миков обяви, че няма да свика извънредно заседание на парламента, ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето на промените в Закона за бюджета.

Той се похвали, че за малко повече от 2 месеца работа 42-то Народно събрание е приело промени в 23 закона и 89 решения.

Един от първите закони, които промени този парламент беше Закона за ДАНС, за да назначи Делян Пеевски за председател на агенцията. Именно това доведе до продължаващите вече 53 дни антиправителствени протести.

В началото на брифинга Михаил Миков почете паметта на 4-мата миньори, загинали в мина "Ораново", заради които днес е обявен национален траур.

Смъртта на петима миньори в рудник Ораново е пряко свързана с действителността, в която живеем, коментира шефът на парламента.

Това е действителност, в която бедността принуждава хората да работят в едни условия, които са твърде далеч от условията в Европа, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!