Мечти: България ще стане играч на газовия пазар

02 септември 2012 в 15:00 2059 2

Делян Добрев, министър на енергетиката. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев, министър на енергетиката. Снимка: БГНЕС

"Ако България успее да постигне това, което е направено като предпроектни и предварителни проучвания за тези големи залежи в находище "Хан Аспарух", мисля, че оттук насетне всички големи играчи на газовия пазар ще се съобразяват с доставките на наша територия."

Това обяви в интервю за БНР  изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

Договорът за проучване на находището в Черно море беше подписан в сряда. То ще бъде направено от международен консорциум от френската компания "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол".

Според Михаил Андонов проучването създава доста притеснения на всички доставчици на газ в България и тези, които искат да транзитират суровината през страната, защото, ако находището опрадвае очакванията, България ще стане доста сериозен играч на пазара на газ и ще бъде 100% независима от всички останали доставчици", смята шефът на БЕХ.

Той декларира, че технологията, която ще се използва при проучването - дълбоководен сондаж, няма да нанесе екологични щети нито на аквакултурите в Черно море, нито на крайбрежието. 

За първи път започва проучване за находища на конвенционален газ и нефт в Южна България, съобщи пък министърът на енергетиката Делян Добрев в интервю пред bTV.
Пусни видео

По думите му първо ще бъде проучен блок в Тракия, който обхваща общините Свиленград, Маджарово, Харманли и Любимец.

Теренът е част от т. нар. нафтогазен басейн, който попада на територията на три държави - България, Гърция и Турция. Само от турска страна в района са открити 24 газови и 3 нефтени находища.

"Има такива изследвания, правени на територията на Турция, в близост до блока, който сега ние проучваме, и се надяваме, че геоложката структура от българска страна на границата ще бъде подобна и ще открием количества нефт и газ. Разбира се, прекалено е рано да се говори за потенциала на този блок", коментира Добрев.

Проучването ще продължи близо две години и ще струва на концесионера над 7 млн. евро. Търсенето ще става със специализирани камиони, които по метода на вибрациите определят какви точно скали има в дълбочина, без да е необходимо да се сондира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови