Мъж загина докато рязал снаряд за скрап

Юлиан Христов 02 март 2012 в 17:30 3504 0

Снаряд
Снаряд

55-годишен мъж загина, след като в ръцете му се е взриви снаряд, съобщиха за OFFNews.bg от МВР.

Вероятно снарядът е бил подготвен за връщане за вторични суровини. В дома на мъжа в село Кънчево, Казанлъшко, са открити още 6 невзривени снаряда. От полицията не потвърдиха версията, че снарядите са от близкия до селото полигон Змейово. Мъжът е от ромски произход и вероятно начинът му на препитание бил като връща метални отпадъци за вторични суровини. В случая той не е преценил, че в снаряда освен метална част има и взривател.

От Министерството на отбраната обясниха за OFFNews.bg, че на полигона в Змейово се правят предимно изпитания на боеприпаси. Там не се складират стари снаряди, които подлежат на утилизация. Полигонът е един от най-добре охраняваните в страната. Освен жива охрана на него се осъществява и видеонаблюдение. Освен военни, контрол над полигона имат и жителите на околните селища чрез излъчени свои представители, които могат по всяко време да се запознаят с дейността на полигона и това как се спазват мерките за сигурност.

От пресцентъра на полигона в Змейово са категорични, че от него не могат да бъдат изнесени каквито и да е боеприпаси, поради причина, че там такива не се складират. Обектът се охранява то 24-часова въоръжена цивилна охрана, която прави обходи. Обекът е обозначен и със забранителни табели.

От полицията обясниха, че все още се изяснява произходът на снарядите и как загиналият се е сдобил с тях. По случая е образувано производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови