Мая Манолова: Решението за мораториума няма да има правни последствия

OFFNews 23 октомври 2013 в 12:05 2490 3

Мая Манолова. Снимка БГНЕС.
Мая Манолова. Снимка БГНЕС.

Решението на парламента за удължаване на мораториума върху купуването на земи от чужденци е изцяло политическо действие, което не произвежда политически последици и противоречи на Конституцията. Това заяви тази сутрин зам.-шефката на на ПГ на Коалиция за България Мая Манолова в интервю за TV7.

То възлага на Министерски съвет да предприеме действия и актове за налагане на мораториум върху продажбата на земи до 2020 г.

"МС не е органът, който налага мораториум. Той може да поиска от ЕС преразглеждане на договора за членство на България. Има изявление на ЕК, според което, това едва ли ще се случи", заяви Манолова. Най-много България да получи наказателна парична санкция от ЕК за нарушаване на клаузи от присъединителния договор, която се определя като част от БВП, прогнозира тя.

Това, което може да се направи, според нея, за да бъде защитен българският национален интерес, е да бъдат наложени допълнителни ограничения пред евентуални купувачи на земеделска земя - чуждестранни физически и юридически лица, така че на практика да се осуетят подобни сделки или да се минимизират.

Например чужденец да има право да купи земя, ако е живял 5 години в страната, ако евентуално се е занимавал 7 години със земеделие и др.

"Ангажимент, който сме поели с колегите от КБ и аз лично, е, че буквално до дни ще подготвим такива законодателни промени, ще ги внесем и те трябва да станат факт до 30 декември", заяви депутатът.

"Така от 1 януари, когато спре да действа този мораториум, ние ще сме защитили българския национален интерес и българските земеделски земи."

По време на дебатите вчера само ДПС не се поддаде на лицемерието, а "Атака" са били последователни в своето поведение, тъй като никога не са демонстрирали особено уважение към европейското членство на България, коментира Манолова. Единствената изненадващата позиция бе на ГЕРБ", каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!