Махат трети шеф на оперативна програма

OFFNews 13 септември 2013 в 17:13 7646 2

Ирена Първанова. Снимка: eufunds.bg
Ирена Първанова. Снимка: eufunds.bg

Ръководителят на оперативна програма "Техническа помощ" Ирена Първанова ще бъде отстранена от поста си съвсем скоро, обяви вицепремиерът Зинаида Златанова. 

Поводът за съобщението й бе изказването на депутата Томислав Дончев (ГЕРБ) в сряда, че по програма „Техническа помощ“ няма разплащания вече два месеца.

Ден по-късно на семинар във Велинград вицепремиерът по еврофондовете обяви, че не е доволно от работата на Първанова. "След като се промени структурата и вече нямаме министър по еврофондовете, а едно ниво по-високо - вицепремиер, следваше лицето, което подписва договорите, да се смени с друго. Помолих Първанова да поеме тази функция. За мене е нормално висшите административни длъжности, каквато е тя, да се занимават с тези дейности. Министърът има хоризонтални функции и не е редно да управлява пряко оперативните програми", каза Златанова.

След като в новото правителство няма специален министър по еврофондовете, "Техническа помощ" на практика не се оглавява от министър. За да я администрира шефът на самата оперативна програма, обаче е нужна нормативна промяна, която трябва да се направи с постановление на Министерския съвет. Според Златанова, Първанова е била натоварена със задачата да подготви проектопостановлението, но за два месеца не го е направила.

Самата Първанова отрече да има забавяне в плащанията на програмата и нейна вина. "Аз научих от медиите, при това на събитие, което ние организираме (семинарът е по програма "Техническа помощ" - б.р.). Това, което чета, не отговаря на истината. От месеци насам имам заповед от Орешарски и изпълняваме плащания", коментира Първанова пред «Капитал». Шефът на «Техническа помощ» обеща подробности по случая в понеделник.

Това ще е третата оперативна програма със сменено ръководство от началото на управлението. По-рано бяха сменени шефовете на "Конкурентоспобност" и "Регионално развитие". Въпреки това Златанова заяви, че няма да има "такива масови чистки, каквито имаше през 2009 г." (когато ГЕРБ смени всички ръководители на оперативни програми).

Неофициално сред депутати от ДПС за смяна се спрягат и ръководителите на други две оперативни програми - Малина Крумова ("Околна среда") и Наталия Ефремова ("Развитие на човешките ресурси").

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!