Махат "Маймунарника" и "Веселото село" от Борисовата градина

Последна промяна на 17 юли 2013 в 13:37 16445 29

Махат
Махат "Маймунарника" и "Веселото село" от Борисовата градина

Павилиони, рекламни съоръжения, както и популярните заведения "Маймунарка" и "Веселото село", са на път да бъдат премахнати от Борисовата градина.

Тези решения са вече предложени и ще бъдат гласувани този четвъртък от общинските съветници в София, като част от новия подробен устройствен план на столицата.

Той обхваща територията между булевардите Цариградско шосе, "Евлоги Георгиев" и "Пейо Яворов", както и основната алея, свързваща стадион "Васил Левски" и астрономическата обсерватория.

"В този периметър е предвидено да останат само двата ресторанта на езерото Ариана, един павилион на детската кръгова площадка в централната част на парка и няколко преместяеми обекта за продажба на сладоледи", обясни арх. Бойка Къдрева, шеф на дирекция "Териториално планиране" пред "Стандарт".

На мястото на два павильона за бързо хранене и напитки ще бъде издигнато ново заведение, което е близо до една от детски площадки в парка.

Причината за затварянето на двете емблематични заведения е "възстановяването на парковата среда на тяхното място", обясни Къдрева.

От 1 юли пък Столична община ще намали с 15% таксата за разполагане на маси и столове на заведенията на открито. Така квадратен метър тротоарна такса в централните столични квартали пада от 27 на 23 лв. на месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.09 2013 в 22:35

Чудесно! Дано разкарат тези наглеци, които мислят че цяла София е длъжна да им слуша гюролтията по цяла нощ.

18.07 2013 в 19:58

Виж "Веселото село" си е кич отвсякъде. Ако се възстанови картинг пистата ще е доста по-добре. И там съм отрасъл нявга

18.07 2013 в 19:55

всичкото Мара втасала, та и Маймунарника. Та това място го помня от детските си години някъде през 60-те на миналия век. Едно от малкото наистина приятни. Без излишен и ненужен лукс.
И тук май си плачат за протест :)

18.07 2013 в 04:16

Тоя антъни или е червен трол, или е пълен олигофрен, но най-вроятно просто е платен списвач на червените гниди. Трябва да се попречи на изпълнението на това решение, ако идиотите в общината гласуват маймунарника да се премахне.

18.07 2013 в 01:56

Винаги съм харесвал "Маймунарника" и съм прекарал страшно много време там. Новината не ми е приятна, но премахването му би могло да бъде оправдано.

Ако общината е съвестна - всички тези намеси би трябвало да доведат до възвръщането на автентичната паркова среда на Борисовата градина, която е паметник на градинското и ландшафтното изкуство. Нейното устройство БИ ТРЯБВАЛО да зависи от ЗКН - "Закон за културното наследство", преди ЗУТ - "Закон за устройство на територията", което практиката показва, че се случва избирателно. Според въпросният закон - самата поява на "Маймунарника" представлява неправомерна намеса в парковата среда на паметника. По същата логика трябва да паднат спортните площадки към БНР, но предполагам, че официалната версия е, че те са далеч от историческия център на парка.

Лично за мен - искат да ограничат консумацията на алкохол в парка и уринирато из тревните площи. Последното, съгласете се, не е приятно. Сигурен съм, че новият павилион "при слончетата", за който статията споменава, също няма да предлага от напитката. Така или иначе - уж консумацията на алкохол в паркове и градинки не е разрешена.

18.07 2013 в 00:25

За Маймунарника не знам, но ДОЛУ РЪЦЕТЕ от Веселото село. То е на Демократа, Спасителя, Алтернативата Бойко Б. , който в момента на вълна Оставка. А кво правим утре, а?

17.07 2013 в 21:31

Супер и без това там половината са наркомани !!

17.07 2013 в 18:50

да ги махат

17.07 2013 в 17:59

Някой разчиства терен за "ново заведение, което е близо до една от детски площадки в парка":)

17.07 2013 в 17:52

мама ви деба мръсна.. за маймунарника ли се хванахте бе.. оправете ни държавата и после "оправете" борисовата.. махнете малкото оживени места в скапания скинаро-педофилски парк..