Любка заминава в Белгия за втора ваксина срещу рака на мозъка

Мария Чипилева 11 май 2012 в 14:55 3284 0

Д-р Емануил Найденов и Любка няколко дни след операцията й. Снимка Сергей Антонов.
Д-р Емануил Найденов и Любка няколко дни след операцията й. Снимка Сергей Антонов.
Само след 7 дни Любка заминава отново в Белгия, за да й поставят втората ваксина срещу рак на мозъка. Тя е първата българка, която се лекува с този иновативен метод и е на път да пребори болестта. Любка страда от мултиформен глиобластом или рак на мозъка. От тази коварна диагноза се разболяват около 250 българи на година. При конвенционалния метод на лечение те печелят по няколко месеца.  Поставянето на ваксината обаче им осигурява години живот. Този метод се практикува от 10 години в страни като САЩ, Германия и Белгия. У нас обаче той тепърва се въвежда в университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София от д-р Емануил Найденов. При него се взема малка част от тумора на пациента след операцията. Тя служи за изолиране на характерни за болестта молекули, означавани като антигени. Чрез тях се активират имунните клетки на тялото, които отново се вземат от пациента. Така напрактика се изготвя ваксина, която е уникална за всеки човек и може да се прилага само на него. Благодарение на тази намеса, болният има шанс да „пребори“ останалите след операцията злокачествени туморни клетки.
Любка вече претърпя сложна операция, в която беше отстранен туморът й. Тя беше много рискова, но благодарение на добрите специалисти и техника в „Св. Иван Рилски“ интервенцията е успешна. Сега на Любка трябва да се постави и ваксината. Това става на няколко етапа. Първият беше на 6 май. Вторият ще е на 18-ти този месец. След това лекарите в Белгия ще определят нова дата. Любка можеше да се лекува и у нас, ако беше построена нужната клиника. Д-р Найденов и университетската болница "Св. Иван Риски" искат и могат да правят това в страната. За тази цел обаче им трябва малко помощ за осигуряването на нужната техника. Фондация „Остани“ се опитва да набави нужните средства, за да се оборудва клиниката тук. Нейният председател – д-р Найденов, който е и председател на Българското дружество по невроонкология, е изявен участник във Форума OFFRoad-Bulgaria.com, който също набира средства за изграждането на клиниката. С финансовата помощ на Форума стана възможно и изпращането на първата българка за специфична имунотерапия в Белгия.
Сметките на фондация „Остани“, на които можете да направите дарение за каузата, са:
Фондация ,,Остани” Банкова сметка в лева при: Райфайзен банк (България) ЕАД BIC: RZBBBGSF IBAN: BG50 RZBB 9155 1002 2659 31
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!