Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лекари, стоматолози и фармацевти напуснаха заседание при Плевнелиев

19 септември 2012 в 20:22 1394 1

Представителите на трите организации останаха близо час без вниманието на модератора на събитието .Снимка: president.bg
Представителите на трите организации останаха близо час без вниманието на модератора на събитието .Снимка: president.bg

Представителите на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз напуснаха Съвета за икономическо развитие и социални политики при президента Плевнелиев.

Причината: представителите на трите организации останаха близо час без вниманието на модератора на събитието Анна - Мари Виламовска, съобщават от пресцентъра на БЛС.

Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, обясни, че напускането е заради проявено неуважение към редовите лекари, зъболекари и фармацевти, след като, според реда на изказване те остават сред последните участници.

"Не може съсловните организации, които са основен партньор на държавата в реализиране на здравните политики, да бъдат оставени на последно място след всички, ако остане време да кажат нещо", каза д-р Райчинов.

Искахме да представим позицията си, като разсеем няколко мита - за многото пари в здравеопазването, за кадрите в системата и за непрекъснато нарастващия брой на хоспитализации, коментират от Българския лекарски съюз.

"Няма страна в Европа, която да заделя под 4% от БВП за здравеопазване освен България, с 230 евро средно годишно на човек от населението, няма как с толкова ниски средства да се гарантира качество. В страни с близки по територия и население с България има около 2 милиона души годишно хоспитализации, а у нас те са около 1,6-1,7 млн. души", добави той.

България трябва най-после ясно да каже кой модел на финансиране на здравеопазването приема - дали здравно-осигурителен или бюджетен, защото в момента ние нямаме модел, имаме български модел, който не отговаря на нищо и няма нищо общо, с която и да е система, каза още председателят на БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!