Лечение на будна кома ще предлага болницата в Панчарево

Нели Чолашка 11 януари 2013 в 14:29 3264 0

2-годишният Филип, който е в будна кома след ваксина. Снимки: БГНЕС
2-годишният Филип, който е в будна кома след ваксина. Снимки: БГНЕС

Тази година в общинската болница за долекуване в Панчарево ще бъде открито първото в страната отделение за лечение на хора в будна кома, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

В отделението на първо време ще има 20 легла, като предстои ремонт. То ще бъде направено със средства от общинския бюджет и дарения, уточни Фандъкова. Лечението ще се финансира по клинична пътека.

Общината е събрала 41 хил. лв. в инициатива за дарения за лечението на хора в будна. За ремонта на отделението са нужни 100 хил. лв.

В България в момента няма център за лечение на будна кома и близките на болните са принудени да се грижат за тях в домашни условия.

Кметът на София откри днес отделение в ДКЦ ХІІ в кв. "Люлин" с нов рентгенов апарат, които ще обслужва жителите на район „Люлин”. За апарата и ремонта на помещението е платило лечебното заведение. ремонтирано със средства на лечебното заведение.

ДКЦ ХІІ е едно от четирите здравни заведения в столицата, в които има изнесен център на спешна помощ.

1 млн. лв. е инвестирала миналата година общината в оборудване и ремонти на общински болници и центрове, отчете Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови