КЗК разследва мелничарите за картел

Борислава Славова 04 октомври 2012 в 15:57 1060 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията започна разследване на производителите на брашно в страната, заради опасение от картелно споразумение.

От комисията подозират, че по-високата цена на брашното идва не само от завишените цени на пшеницата, но и от съгласуване на стойността на суровината между мелничарите на пазара на едро.

В рамките на разследването КЗК ще направи по-пълен анализ за причините, поради които поскъпването при брашното е неадектватно на това при пшеницата. От комисията посочват още, че откритите проблеми, свързани с "променливостта на цените" не са само по веригата пшеница - пшенично брашно-хляб. Ето затова инспекторите подемат цялостен анализ в бранша.

В края на септември антимонополният орган, заедно с МВР извърши обиски в офисите на Съюза на мелничарите в България, където членуват най-големите предприятия от бранша. Тогава беше установено несъответствие при колебанието на цените на брашното.

От КЗК смятат, че за да се преодолеят бъдещи резки промени на цените е необходимо да се подобри равнопоставеността на участниците в бранша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!