КС може да отложи решението за депутатското място на Пеевски

Елица Мартинова 24 септември 2013 в 07:53 2272 4

Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС
Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

За 24 септември е насрочено първото заседание на Конституционния съд по въпроса с депутатското място на Делян Пеевски, чийто избор за председател на ДАНС на 14 юни предизвика масови протести.

До процеса се стигна, след като Пеевски бе избран за председател на ДАНС и впоследствие се оттегли. От ДПС твърдят, че това не пречи да се върне към работата си на народен представител. От ГЕРБ обаче настояват, че след като е встъпил в длъжност, депутатското място на Пеевски не се пази.

Първото дело е насрочено за днес. Твърде вероятно е обаче КС да отложи разглеждането по случая, пише „Дневник“, позовавайки се на сайта „Правен свят“.

Причината за това е, че председателят на съда Димитър Токушев ще настоява съдиите само да приемат определение, с което да призоват Пеевски за обяснение пред КС.

Докладчикът по делото Румен Ненков предупреждава, че подобна стъпка ще отложи решението за дептуатското място на Пеевски с неопределено време.

Според Ненков подходът на Токушев е „абсурден“, защото е излишно Конституционният съд да приема отделно определение за призоваването на Пеевски като заинтересовано лице. По думите на Ненков е достатъчно политикът от ДПС да бъде призован с едно писмо на председателя или докладчика.

Делото срещу Делян Пеевски бе образувано десет дни след назначението му на председателския пост в ДАНС – на 24 юни. Само месец след това – на 22 юли, докладчикът Ненков е внесъл проект за решение, но делото така и не е влязло за разглеждане в съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови