Язовирите минават към Трайчо Трайков

Юлиан Христов 07 февруари 2012 в 16:06 2155 0

Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов
Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов

На работна среща при премиера Бойко Борисов в Министерски съвет се е взело решение министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков чрез НЕК и ДП „Язовири и каскади”, да осъществява контрол върху състоянието и безопасността на всички язовири, независимо от тяхната собственост, включително и предприемане на мерки при опасност.

Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Общините ще имат възможност в определен срок - да заявят отказ от собствеността върху язовирите, чийто собственик са. В случаите, при които не се заяви отказ от собственост от страна на общините и няма договор за управление с оператор на съответния язовир, оператор по право става „Напоителни системи”.

Във връзка с преодоляване на проблемите и неяснотите по отношение на собствеността, управлението и отговорността по отношение безопасността на язовирите на работната среща при премиера Бойко Борисов се е взело решение, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма, чрез НЕК, предприятие „Язовири и каскади”, ще осъществява цялостния контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири и микроязовири, независимо от тяхната собственост, включително и предприемането на принудителни административни мерки, в това число и принудително премахване с цел минимизиране на рисковете за населението.

Язовирите на територията на Област Стара Загора, Община Братя Даскалови - яз. Найденово и Долно ново село, са в режим на изпускане на водата и няма опасност от преливането им. Това съобщиха от „Напоителни системи“. Общият обем на яз. Тракиец, намиращ се на територията на Община Хасково, е 114 000 000 кубични метра, скоростта, с която се изпуска водата, е 2 кубика в секунда.

Водата в яз. Добри дол (Община Първомай, Област Пловдив) е наполовина от капацитета му и за момента няма необходимост да бъде изпускан.

Намиращите се язовири на територията на област Бургас – яз. Ахелой, Трояново, Барган също са в режим на изпускане на водата и няма опасност от преливането им.

Общият обем на яз. Ахелой е 12 670 000 куб. метра, като е освободен обем от 3 850 000 куб. метра.

Язовир Трояново е с общ обем 5 900 000 куб. метра, до момента е освободен обем от 2 840 000 куб. метра. Общият обем на яз. Барган е 560 000 куб. метра, освободен е обем от 77 000 куб. метра.

Всички язовири, стопанисвани от "Напоителни системи", са под постоянно наблюдение, независимо от нивото на водата.

Река Марица е скъсала дига и е под постоянно наблюдение от Басейнова дирекция, тъй като реката е публично-държавна собственост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови