Контраатака за Закона за горите в парламента

Мадлен Шишманова 01 май 2012 в 15:12 3069 8

Сдружение За Витоша. Снимка: Сергей Антонов
Сдружение За Витоша. Снимка: Сергей Антонов
Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите" планира контраакция за Закона за горите в парламента, след като екозащитници оплюват промените в него над половин година, а преди няколко дни демонстративно връчиха 240 хартиени брадви на депутатите. Сега обаче врагът на изявяващите се екозащитници - гражданската коалиция „Природата за хората и регионите" ще  връчи 240 празни зелени чинии на депутатите като протест срещу забавянето на приемането на измененията в Закона за горите и действията на природозащитниците. Според  "отвръщащите на удара" забавянето на промяната на Закона за горите лишава цели региони от перспективи за развитие най-малко с още 1 година, като обрича населението на безработица и бедност. По данни на общините рязко са се увеличили престъпността, бракониерският лов и сеч, чийто размери се връщат към нивата от края на 90-те години. В писмо до медиите Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите" отговаря на няколко неверни твърдения, с които еколозите манипулирали обществеността.
"Първо невярно твърдение - „Ще се бетонират планините, като площта на планираните ски курорти, за които има публична информация е около 20 000 декара (20 проекта средно по 1000 декара в Рила, Родопите и Стара планина) и ще се позволи дозастрояване на най-ценните български гори в планините." Истината е: Горските територии в България са 39 млн дка. По сведения на самите екоактивисти площите на всички проекти обхващат 20 000 дка.Това означава, че едва 0.0005 процента от тези територии ще се използват за ски, спорт и туризъм, докато в повечето европейски страни около 10-12 процента от горските територии се използват за тези цели. Второ невярно твърдение „3 милиона декара частни гори ще бъдат изсечени веднага". Истината е: Промените в закона регламентират стриктна процедура за сеч в частни гори. Тя предвижда маркиране на дърветата от лицензиран лесовъд, съгласно нормативните изисквания. След това лицензиран инженер лесовъд, с диплома от Лесотехническия университет, издава позволително за сеч, което се регистрира в Регионалната дирекция по горите. Контролът се извършва от горските инспектори и от поделенията на Изпълнителната агенция по горите. Лицензираният лесовъд издал разрешителното за сеч, носи отговорност за неправомерни действия, включително отнемане на лиценза и глоба. А за извършване на сеч на немаркирани дървета в частни гори, се носи и наказателна отговорност. Трето невярно твърдение „Промените в закона са по-страшни от заменките на гори при тройната коалиция". Истината е: Не може да става дума за каквото и да било сравнение между извършените замени на гори, акт при който се променя собствеността от държавна в частна и даването на право на ползване на горски територии, държавна и общинска собственост за ски писти за определен срок. Според предложените промени това право за ползване се учредява единствено с Решение на МС и за него се плаща цена, определена от държавата."
След влизането на Закона за горите в сила през април 2011 година, в планинските райони замря всяка инвестиционна дейност, изтъкват от „Природата за хората и регионите", като коментират, че отлагането на приемането на поправките е поради непрестанния натиск на еколозите, които от години целенасочено спират развитието на зимния туризъм в планините.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови