Конституционният съд вика Пеевски на 8 октомври

24 септември 2013 в 12:47 2903 6

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Конституционният съд (КС) ще изслуша Делян Пеевски на 8 октомври от 10.00 часа.

Това каза пред журналисти конституционният съдия Пламен Киров.

След изслушването се очаква съдът да вземе решение по същество по искането на група народни представители от 42-то Народно събрание за установяване несъвместимост и прекратяване пълномощията на Делян Пеевски.

За днес беше насрочено първото заседание на Конституционния съд по въпроса с депутатското място на Делян Пеевски, чийто избор за председател на ДАНС на 14 юни предизвика масови протести.

До процеса се стигна, след като Пеевски бе избран за председател на ДАНС и впоследствие се оттегли. От ДПС твърдят, че това не пречи да се върне към работата си на народен представител. От ГЕРБ обаче настояват, че след като е встъпил в длъжност, депутатското място на Пеевски не се пази.

Делото срещу Делян Пеевски бе образувано десет дни след назначението му на председателския пост в ДАНС – на 24 юни. Само месец след това – на 22 юли, докладчикът Ненков е внесъл проект за решение, но делото така и не е влязло за разглеждане в съда.

Според бившия конституционен съдия проф. Емилия Друмева, мандатът на един депутат може да бъде прекратен с решение на парламента при подаване на оставка от депутат, избран да заеме друга длъжност. В случая обаче, парламентът въобще не е гласувал решение за оставката на Делян Пеевски, защото той междувременно си е оттеглил оставката, каза проф. Друмева в коментар пред БНР.

Самият факт на несъвместимостта не прекратява мандата на народния представител, трябва да има и решение на КС, коментира друг бивш конституционен съдия - Димитър Гочев. Той също смята, че Пеевски си е останал народен представител, след като парламентът не е гласувал оставката му.  Мисля, че няма да има пречка да се гласува решение по същество на 8 октомври след изслушването на Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови