Конфискуваха наградите на БГ олимпийци

01 февруари 2013 в 17:31 2945 6

Отличия на ученици от СМГ, изложени в кабинета на директорката Мариана Тодорова.
Отличия на ученици от СМГ, изложени в кабинета на директорката Мариана Тодорова.

Наградите на българските ученици, спечелили второ място след руснаците на олимпиада по математика в Казахстан, са били конфискувани.

Подарените им фотоапарати са били задържани на летището във Франкфурт заради подозрения, че се пренасят контрабандно. Това разказаха участници в олимпиадата днес.

Учениците са от СМГ. Те завоюваха второ място с един златен и пет сребърни медала в деветата международна Жаутиковска олимпиада по математика, информатика и физика, провела се в Алмати, Казахстан между 13 и 20 януари 2013 г. Българите са се състезавали с представителите на 13 страни. Павлена Ненова е единственото момиче в българския отбор и печели сребърното отличие в математическата дисциплина.

Наложило се учениците да се приберат по-рано заради здравословни проблеми на деца от отбора.

Един от учителите изчакал края на състезанието и тръгнал последен. Той взел и наградите - 7 фотоапарата.

"Човекът, който ги пренасяше към България на едно от летищата, обвинили са го, че пренася контрабанда фотоапаратите, които са им награди, защото няма как да докаже, че наистина това е наградата, освен с медалите и грамотите", обясни ръководителят на отбора Ирина Шаркова.

Властите се усъмнили, че фотоапаратите са контрабанда, конфискували ги и поискали да бъдат платени в троен размер, за да ги освободят. Но това така и не се е случило.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови