Конфискуваха наградите на БГ олимпийци

Последна промяна на 01 февруари 2013 в 17:31 2426 6

Отличия на ученици от СМГ, изложени в кабинета на директорката Мариана Тодорова.
Отличия на ученици от СМГ, изложени в кабинета на директорката Мариана Тодорова.

Наградите на българските ученици, спечелили второ място след руснаците на олимпиада по математика в Казахстан, са били конфискувани.

Подарените им фотоапарати са били задържани на летището във Франкфурт заради подозрения, че се пренасят контрабандно. Това разказаха участници в олимпиадата днес.

Учениците са от СМГ. Те завоюваха второ място с един златен и пет сребърни медала в деветата международна Жаутиковска олимпиада по математика, информатика и физика, провела се в Алмати, Казахстан между 13 и 20 януари 2013 г. Българите са се състезавали с представителите на 13 страни. Павлена Ненова е единственото момиче в българския отбор и печели сребърното отличие в математическата дисциплина.

Наложило се учениците да се приберат по-рано заради здравословни проблеми на деца от отбора.

Един от учителите изчакал края на състезанието и тръгнал последен. Той взел и наградите - 7 фотоапарата.

"Човекът, който ги пренасяше към България на едно от летищата, обвинили са го, че пренася контрабанда фотоапаратите, които са им награди, защото няма как да докаже, че наистина това е наградата, освен с медалите и грамотите", обясни ръководителят на отбора Ирина Шаркова.

Властите се усъмнили, че фотоапаратите са контрабанда, конфискували ги и поискали да бъдат платени в троен размер, за да ги освободят. Но това така и не се е случило.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.02 2013 в 15:58

Здравейте, редакция.
Имам коментар на стената върху надписа на придружаващата снимка:

"Наистина е тъпо :( знам как се трудят и хлапетата и учителите им - много работа, но със страхотен ентусиазъм и борбен дух я вършат. Гадно ми е и за учителя, и за децата. Убедена съм, че ще отреагират бързо и адекватно от училището! НО, надписът под снимката ме ядоса - OFFNews да вземат да си пишат домашното по-добре - Мариана Тодорова (един прекрасно-невероятен човек, преподавател и директор) се пенсионира и не е директор. Новият шеф е Антони Стоянов!"

И благодаря, че информирахте за тоя дебелашки лапсус.

02.02 2013 в 14:32

Отличията на снимката са изложени в кабинета на директора, който вече е Антони Стоянов. Ама на Off-news-сите кой, коооооой да им каже (имаше такава песен във време оно ;))

01.02 2013 в 23:13

от кактуса ;)

01.02 2013 в 19:05

"Стават грешки - казал таралежът и слаязъл от телената четка /четката за дъски/!"

01.02 2013 в 18:22

Ами, тия дни чухме мнението на немското посолство по разни въпроси на българската политика, сега остава да го чуем и по немската.
Както не им е работа да говорят за българските вътрешти работи, така не е и моя да говоря за техните, та затова да кажа: глупавите им чиновници са буквояди - значи е можело да накълват букви в същата минута в интернета, и да проверят обяснението на учителя веднага, а не да развалят празника на децата. Пък после да се извинят, задето смятат че живеем в джунглата като техните даскали. Щото в последно време куфарната търговия с фотоапарати не е много актуална на Балканите, не знам как е по франкфуртско.

01.02 2013 в 18:08

Ако тези, които гръмко се зоват политици са и поне малко държавници, цялото външно министерство, во главе с министър председател и президент трябва да реагират на този случай. И не гузно, а по начин, достоен за резултата на децата. Трябва да стане ясно, че когато балкански субект носи промишлено количество фотоапарати, това не е задължително контрабанда, а просто поредната порция победи на български математици и програмисти. И да свикват тамошните митничари, защото не е за първи път и съвсем няма да е за последен. И да си понастроят чувството за авантаж. И да имат поне малко обща култура и да знаят какво се случва и извън стерилното им село и любима бирария.