Наемник изпял готвеното убийство на бизнесмен

Юлиан Христов 16 май 2012 в 16:44 1295 0

Николай Кокинов. Снимка: Сергей Антонов
Николай Кокинов. Снимка: Сергей Антонов

Ливанецът Мустафа Мохамед Исмаил, който бил нает за убийството на български бизнесмен, сам е издал поръчителя си.  Това каза пред журналисти градският прокурор на София Николай Кокинов.

По-рано в сряда вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че е осуетено убийството на бизнесмен, при което са задържани четирима души.

Поръчката била направена от сръбски гражданин, с когото ливанецът лежал в затвора. За момента личността на поръчителя не е ясна, тъй като у него са открити две лични карти с различни имена - Битики Хаки и Хаки Укшини. Мъжът, дал поръчката на ливанеца, като му обещал 30 хил. лв., но не му платил дори и капаро. Сърбинът осигурил пистолет, снимки на жертвата и местата, на които може да бъде открит.

Вместо да изпълни поръчката обаче Мустафа отишъл в най-близкото поделение на МВР като „разкрива престъпната покана“, обясни Кокинов.

Поръчителят е задържан, а наетият килър ще се превърне в свидетел. В момента той се разпитва пред съдия и още днес се очаква да бъде повдигнато обвинение срещу сръбския гражданин за подготовка за убистйво и за притежание на огнестрелно оръжие.

Мишената е бизнесменът Божин Божинов. От прокуратурата не дадоха подробности за бизнеса му, както и информация за това къде Божинов развива бизнеса си. Според Кокинов поръчката е свързана вероятно с уреждането на сметки. От прокуратурата не изключват възможността бизнесменът да е развивал и престъпен бизнес. До момента има неофициална информация, че той е регистриран за измами.

Бизнесменът научил от прократурата за готвения атентат срещу него. Поръчката била направена преди десетина дни.

Ливанецът е в процедура по узаконяване на статута си в България. Поръчителят е излежавал присъда за наркотици в български затвор, като е бил осъждан и за незаконно преминаване на границата.

Задържаните арменци в хода на операцията нямат общо с готвеното убийство и те не представляват обект на интерес за прокуратурата по това производство. Те са задържани в заведение близо до София. В съседно помещение на заведението са открити варели с течност, за която се предполага, че е използвана за синтетични наркотици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови