Код "Жълто" в 18 области заради жегите

Лъчезар Вълев 16 юли 2012 в 07:48 2940 0

Код
Код "Жълто" в 17 области в страната.

"Жълт" код заради високите температури е обявен за 17 области в страната, съобщиха от института по метеорология и хидрология.

Предупреждението важи за областите Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград.

Код "жълто" означава, че времето е потенциално опасно. "Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете", съветват от метеоролозите.

За днешния ден синоптиците прогнозират усилване на вятъра и понижение на температурите главно в западната част от страната, в останалата все още ще остане горещо.

След обяд и през нощта над източните райони ще се развие купесто-дъждовна облачност, ще превали и прегърми. Над Западна България още преди обяд облачността бързо ще намалее до слънчево. Температурите към 15 ч. ще са от около 30° в северозападната част от страната до към 36-38° в източните райони.

Атмосферното налягане ще се повишава.

Над планините ще има временно увеличение на облачността, след пладне над Централна и Източна Стара планина, както и в Родопската област на места ще прегърми и превали. Вятърът по билата ще е умерен и силен от северозапад. На 1200 м. н. в след обяд в западната част от страната ще стане около 23°, на 2000 м около 14°.

По Черноморието през по-голямата част от деня ще е предимно слънчево. Вятърът ще бъде от югоизток, умерен. Ще остане горещо с максимални температури 33°-35°.По- късно ще настъпи временно увеличение на облачността, ще превали едва през нощта. Вълнението ще е слабо 2-3 бала, с тенденция на усилване през нощта. Температурата на морската вода е 25°-27°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови