Кандидатите за шеф на ДАНС отговориха пред медиите на 4 въпроса (видео)

Нели Чолашка 16 юли 2013 в 16:18 2385 4

Владимир Писанчев Снимка: БГНЕС
Владимир Писанчев Снимка: БГНЕС

Кандидатите за шеф на ДАНС - Владимир Писанчев и Недялко Недялков, се явиха на изслушване пред Комисията за контрол над службите.

Заседанието на комисията беше открито за журналисти само в частта, в която двамата трябваше да отговорят на 4 въпроса от общ характер:

- Най-актуалните проблеми на националнат сигурност и основните задачи на ДАНСв настоящия момент, съобразно международната и националната среда за сигурност.

- Кои са основните принципи, правила и норми на механизъм за функционалното, кадровото и ресурсното  интегриране на бившата ГДБОП в системата на ДАНС.

- Оценка на човешкия ресурс на ДАНС и проект за усъвършенстване на системата за подбор, обучение, възстановка и развитие на кадрите в агенцията.

- Оценка за състоянието на партньорските взаимоотношения на ДАНС с евроатлантическите аналогични служби и тези от Югоизточна Европа и Черноморския регион.

Владимир Писанчев, и.д. шеф на ДАНС и основен претендент за поста, обяви, че основният риск за националната сигурност е икономическата криза. Затова той ще насочи усилията си към разкриване на икономически престъпления и към разследване на корупционни схеми.

Именно затова Писанчев смята, че служителите опитът на служителите на ГДБОП, които се присъединиха към ДАНС, ще е много полезен. Корупцията и организираната престъпност са взаимно свързани, обясни и.д шефът на агенцията.

Според другия кандидат за поста - Недялко Недялков, най-важно е да се подобри връзката на ДАНС с прокуратурата.

Необходимо е да се подобри и координацията с другите държавни служби и ведомства, НСО и Военна информация, каза още Недялков.

 

По думите му в момента агенцията изостава в сферата на глобализацията и борбата с киберпрестъпността.

След двамата кандидати отговориха на четирите общи въпроса, комисията продължи да заседава при закрити врати, за да зададе въпроси, които представляват класифицирана информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!