Кандидат-студентите в СУ пишат по "Септември" на Гео Милев

Вероника Шербанова 09 юни 2013 в 09:29 2723 1

Кандидатстудентски изпит в Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов
Кандидатстудентски изпит в Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов

„Кризата на ценностите“ в поемата „Септември“ на Гео Милев е темата, която се падна на изпита по български език и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Кандидат-студентите могат да изберат да пишат и по съпоставка на цитати на Иван Вазов и Пейо Яворов - „И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,/спомня тоз ден бурен, шуми и препраща/славата му дивна като някой ек/от урва на урва и от век на век!..“ от одата „Опълченците на Шипка“ на Вазов и „И може би в заключена тъмница от своя зов аз слушам ек“ от „Песента на човека“ на Яворов.

Темите бяха изтеглени в 65-а аудитория на Ректората на СУ от Лора Цанова от Видин. Тя направи своя избор между три запечатани плика.

По традиция беше отворен и още един от запечатаните пликове. В него се оказа темата „Градът и неговите герои“ в поезията на Христо Смирненски и съпоставка на цитати от стихотворението „В механата“ и „В часа на синята мъгла“ на Пейо Яворов.  

Кандидат-студентите в залата, в която беше изтеглена темата за изпита, останаха разочаровани от изтеглената тема и видимо изразиха предпочитанието си към контролно изтеглената тема.

За днешния изпит по български език и литература са се записали 1410 кандидат-студенти, което е значително по-малко от явилите се на изпита в редовната сесия през предишните години.

Зам.-ректорът на Софийския университет пожела на всички успех и достойно представяне, като изрази надежда, че с повечето ще се срещнат като колеги в началото на учебната година.

В 9 часа започна и събеседването за специалност Изобразително изкуство. Кандидат-студентите портфолио със свои рисунки. 

В 14 часа пък започва изпитът по биология в СУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!