Канада може да отмени визите за българи

OFFNews 27 септември 2013 в 15:09 1885 11

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин

Канада може да отмени визите за български граждани, ако бъде гласувана подготвяна в момента законодателна промяна. 

Това стана ясно от думите на министъра на външните работи и международната търговия на Канада Джон Беърд, който се срещна с българския си колега Кристиан Вигенин в Ню Йорк по време на сесията на Общото събрание на ООН.

Дипломатът не е уточнил срок, в който промяната може да влезе в сила.

В момента от страните от ЕС само България, Чехия и Румъния имат визов режим с Канада. 

Вигенин приветства откриването на канадски визов център в София, като подчерта желанието на българската страна за отпадане на визовия режим за пътуване на български граждани, съобщи пресцентърът на МВнР. 

В Ню Йорк българският външен министър се е срещнал и с македонския си колега Никола Попоски. Двамата са разговаряли за ускоряването на преговорите за подписване на Договор за добросъседство и сътрудничество с Македония. Вигенин посочил, че това е в интерес и на двете страни, особено за Македония. Подписването на договора ще бъде гаранция, че е постигнато съгласие по базисни въпроси в двустранните отношение, като така ще се премахне и една от пречките Македония да получи дата за начало на преговорите за членство в ЕС.

Попоски заявил, че от македонска страна ще бъдат предложени конкретни формулировки и ще разчита на предложения и от българска страна. Той изрази становище, че двустранните отношения се нуждаят от по-благоприятен климат, който би могъл да се създаде с реализацията на редица съвместни проекти. Като такива бяха посочени откриване на нови ГКПП, завършване на железопътната линия между двете страни, възобновяване на работата на смесената двустранна икономическа комисия и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!