Кадиев: Собственик на сергии, близък на ГЕРБ, ощетява София

Нели Чолашка 10 юни 2013 в 17:34 2364 2

Георги Кадиев, депутат от БСП. Снимка: БГНЕС
Георги Кадиев, депутат от БСП. Снимка: БГНЕС

Бившият общински съветник Георги Кадиев, който вече е депутат от БСП, съобщи в блога си за нов случай на ощетяване на Столичната община - чрез наема за сергиите на площад "Радой Ралин" (площадът пред бившето кино "Изток"). Той е депозирал и питане до кмета Йорданка Фандъкова.

По данни на Кадиев сергиите са разположени на площ три пъти по-голяма от предвидената в договора - на 210 кв. м вместо 85 кв. м. и то на място, което е отредено за озеленяване.

Освен това договорът предвижда фирмата-наемател да продава само вестници, списани и дребни хранителни продукти, а на площада се продават пица на парче, дюнери и гащи. Поставени са и незаконни рекламни елементи, твърди Кадиев.

"Кой носи отговорност за горепосочените сериозни нарушения и опитвала ли се е Столична община да прикрива нарушенията поради близост на фирма “Орлица трейд” с ярки представители на ПП ГЕРБ, които в момента са народни представители", пише в питането на Кадиев до Фандъкова.

Депутатът напомня още, че главният архитект Петър Диков още 2009 г. е казал, че сергиите на площада са поставени извън схемата за това пространство.

Договорът между община "Изток" и фирмата-наемател на терени на площада "Орлица Трейд" е подписан още през 2004 г. 

В края на 2006 г. като кмет Бойко Борисов решава, че договорът ще бъде продължен още 7 години и следва решение на Столичния общински съвет (СОС) от 18 декември 2006 г. за удължаване срока на договора за 7 години, което предвижда наемът да е 3248 лв. на месец за терени с обща площ 85 кв. м (преди това наемът е бил 4506 лв. за 117 кв. м).

Йорданка Фандъкова е разпоредила проверка по този сигнал, коментираха от общината.

Схемата на площада наистина не предвижда да има сергии и те ще бъдат премахнати, когато изтече действащия договор, уточниха оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!