Качеството на въздуха за 2022г. - лошият въздух в София убива

OFFNews 09 май 2022 в 07:25 1575 0

Според всички официални източници, замърсяването на въздуха в София достига опасни нива. Тази зима се наблюдава притеснително увеличение на нивата замърсяването на въздуха, което се превърна в проблем както за жителите, така и за ЕС. Този проблем обаче не е отскоро. София от години се счита за един от градовете с най-мръсен въздух в Европа.

Според оценка, направена от организация за управление във Великобритания, Junk Bunk LTD, се оказва, че 9000 българи умират всяка година в резултат на замърсяване на въздуха. Страната ни всъщност има третата най-висока смъртност в света, причинена от замърсяване на въздуха.

В момента в София концентрацията на фини прахови частици PM 10 е 68μg/m3, а тази на фини прахови частици PM 2.5 е 71μg/m3. Съгласно разпоредбите на ЕС, PM 2.5 не трябва да надвишава 25 μg/m3, а тази на PM 10 трябва да бъде ограничена до 40 μg/m3. В София този процент е до 20 пъти по-висок в дните с пик на замърсяване. Такива нива на замъсряване на въздуха, могат да доведат до редица заболявания.

Струва си да споменем, че в София бяха отправени много правни жалби срещу властите, особено през 2021 г. Група граждани заведоха дела срещу столичните власти с подкрепата на организация „За земята“. Делото беше свързано с липсата на реакция на властите относно замърсяването на въздуха и недостатъчните мерки за намаляването му през периода 2015-2017 г.

Съдът разпореди Столична община да предприеме действия, като й даде 1 година за изпълнение на съдебната заповед. Местните власти бяха инструктирани да създадат стимули за „по-зелени” решения за отопление и зони с ниски емисии на PM замърсяване и да ограничат транспорта в дните на прекомерно замърсяване.

През юни 2021 г. е регистриран още един случай на съдебно дело срещу столичните власти. Шестима български граждани са завели съдебни дела срещу столичните власти за незаконни и вредни нива на замърсяване на въздуха в столицата.

Столичната община знае за този въпрос, но не е направила много повече от това да даде специални билети за градския транспорт в дните с най-високи нива на замърсяване. Не е изненадващо, че никой наистина не се е опитал да реши голям проблем като замърсяването на въздуха, при наличието на много други проблеми, които българската държава има като приоритетни за решаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови