Кабинетът няма да се меси в цените преди Великден

Борислава Бибиновска 26 април 2013 в 11:10 1003 0

Земеделският министър Иван Станков. Снимка: БГНЕС
Земеделският министър Иван Станков. Снимка: БГНЕС

Кабинетът няма намерение да се намесва на пазара на храни преди Великден, каквато беше практиката на предишното правителство.

Това заяви пред БНТ министърът на земеделието и храните в служебното правителство проф. Иван Станков.

Той обясни, че ще се спазват принципите на свободния пазар и търговските вериги няма да бъдат призовавани да правят промоции на яйца или агнешко месо.

"Може да се каже, че цените са стабилни в момента. Даже има леко занижение спрямо миналата година", коментира Станков.

Той уточни, че на среща с български производители в Пловдив миналата събота е дал сигнал, че трябва да се спазват принципите и да не се стига до драстично повишаване на продуктите за празниците.

Министърът смята, че преди всичко трябва да се подобри комуникацията между търговските вериги и българския бизнес. В тази връзка той подкрепя идеята да се създаде вертикална интеграция, за да могат търговците и преработвателите да имат отношение към производителите.

"Нужно е да се започне с изграждания на обединения и сдружения в хоризонтална интеграция между самите производители, а след това връзка между производителите, преработвателите и търговците", обясни той.

В навечерието преди Великден и Гергьовден средната цена на агнешното месо е около 13 лв. кг. Цената на яйцата пък варира между 0, 23 и 0, 26 лв. 

Иван Станков за поред път алармира, че българското производство е силно занижено. По неговите думи вносът на месо е около 50-60%, а при зеленчуците и плодовете е над 80%.

Земеделският министър е категоричен, че трябва да се работи в посока за завишаване контролът на внесените продукти и да се създадат ясни насоки за стимулиране на родното производство.

Запитан относно разкритията на предшественика му Мирослав Найденов за подслушванията, Иван Станков заяви, че е притеснен от случая, но остава "извън темата". Той обясни, че нещата, с които се е заел служебният кабинет в областта на земеделието ще бъдат изпълнени.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков