Кабинетът не бил готов да подпише с „Газпром“

Николай Марченко 09 ноември 2012 в 14:20 2022 1

Бойко Борисов и Делян Добрев Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и Делян Добрев Снимка: БГНЕС

Два дни преди подписването с руския монополист „Газпром“ на инвестиционното решение за газопровода „Южен поток“, правителството се сети, че „Булгаргаз“ все още не е готов с преговорите по спорните въпроси по договора за доставки на природен газ.

Това става ясно от публикуваната стенограма на Министерски съвет (МС) от сряда, 7 ноември. Тогава все още се предполагаше, че подписването на двата документа с Москва ще се състои днес, на обявената предварително дата. Вчера обаче министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обясни на журналисти, че 9 ноември е ден на траур в България и официалното подписване ще се състои идната седмица. Тогава в София ще пристигне и председателят на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер.

По време на заседанието на правителството в сряда обаче Делян Добрев признава, че все още не са приключили преговорите между държавния доставчик „Булгаргаз“ и руските партньори от „Газпром“. „Работи се интензивно по финализирането на проекта на новия договор за доставки на газ за България, включително по „Южен поток“, е заявил енергийният министър пред колегите си.

Според Делян Добрев това е въпрос, който трябвало „задължително да намери решение преди приемането и подписването на окончателно инвестиционно решение за проекта „Южен поток”.„Докато не се постигне подписан договор между „Булгаргаз” и „Газпром Експорт” за нов договор за доставки на природен газ за България от 2013 г., който да удовлетворява „Булгаргаз” поне по критичните по становище на „Булгаргаз” въпроси, не следва да се приема и подписва положително инвестиционно решение за проект „Южен поток”, мисли ресорният министър. Обвързването на проекта с цената на газа не отричат и в Москва - „Газпром“ обеща отстъпката от 11.1% да влезе в сила едва след окончателното подписване по „Южен поток“.

Министърът на енергетиката обаче не дава обяснения какви са препятствията за подписването на новия договор – дали става дума за размера и срока на отстъпката, дали за цената или свързаните с всичко това транзитните такси по бъдещия газопровод.„Поради това, предложението е подписването на новия договор за доставки на газ за България да бъде условие за приемането на положително окончателно инвестиционно решение за проект „Южен поток”, е заявил още Делян Добрев пред премиера и членовете на кабинета. 

Meждувременно руските медии съобщиха, че официалното стартиране на строителните работи по "Южен поток" са насрочени за 7 декември. Според източниците на агенция ИТАР-ТАСС в операционната компания за строителството на морската част от газопровода „South Stream Transport” цената на целия проект вече достига рекордните 16 млрд. евро. За сравнение, само българският участък се оценява на цели 3.3 млрд. евро.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови