Кабелни оператори искат закон да отмени таксите за ефирни телевизии

Мая Младенова 29 май 2013 в 09:03 4058 1

Телевизия Снимка: sxc.hu
Телевизия Снимка: sxc.hu

Асоциацията на кабелните оператори (БАККО) поде инициатива за занокови промени, които да предотвратят медийните войни от типа "bTV срещу Bulsatcom" и "bTV срещу Blizoo".

За да не страдат абонатите на кабелна телевизия от процеса на цифровизация и да не бъдат вдигани цените за абонаментите, кабелните оператори настояват да отпаднат таксите за разпространение на ефирните телевизии. Тези такси бяха в основата на медийните войни между bTV Media Group, TV7, Bulsatcom, blizoo и няколко по-малки оператори, тъй като дълго време не беше постигнато споразумение за техния размер.

OFFNews научи, че БАККО (Българска асоциация на кабелните и комуникационните оператори) вече е изпратила писмо с исканията си до ресорните институции (Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии, Съвета за електронни медии, Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за защита на конкуренцията). 

И по-рано членове на асоциацията са заставали зад позицията, че не виждат логика да плащат за сигнала на ефирните канали като bTV, Nova, TV7, когато след 1 септември 2013 г. те ще се "хващат" безплатно на всеки телевизор в цифров тунер дори и без договор с кабелен оператор. Това положение според БАККО поставя в неравнопоставено положение техните клиенти, които плащат за ефирните канали (тяхната цена е калкулирана в абонаментната такса). Изключение са само програмите на Българската национална телевизия, които по закон операторите са длъжни да излъчват и не им се начислява такса.

Телевизиите, от друга страна, разчитат на приходите от такси-разпространение в условията на влошен рекламен пазар и на прага на договорите с цифровите мултиплекси, на които те самите ще си плащат, за да излъчват сигнала им. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!