Извънреден съвет решава съдбата на окупаторите в СУ

Последна промяна на 28 октомври 2013 в 07:43 2636 14

Oкупирания Софийски университет гръмна: “Оставка”. Снимка: Сергей Антонов
Oкупирания Софийски университет гръмна: “Оставка”. Снимка: Сергей Антонов

Днес в Софийския университет, който от петък е окупиран от протестиращи студенти, ще се проведе извънредно заседание на Академичния съвет.

Ръководството на университета ще се събере в 14 ч. Очаква се, че ще бъде обсъдена съдбата на окупаторите в СУ.

Междувременно тази сутрин обстановката пред Ректората е спокойна, предаде репортер на OFFNews, който се намира пред СУ. Няма наплив от студенти, които да са недоволни от окупацията. Към 11 ч. обаче се очаква акция на хора, които са против окупацията.

По-рано днес група от петима младежи настояваха пред медиите, че поведението на колегите им, които са блокирали сградата, не е демократично и напомня прийомите в бившия СССР.  Пред журналистите младежите коментираха, че са в университета, защото искат да учат и подчертаха, че не е нормално СУ да е затворен с вериги. 

В двора на ректората се допускат само служители на администрацията и журналисти. Вътре се пускат хора по списък, който е съгласуван с ректора Илчев.

Сградата на „Алма Матер“ се намира под обсада от петък. В събота ректорът на СУ проф. Иван Илчев обяви понеделник за неучебен ден. Ръководството заяви, че подкрепя и разбира позицията на недоволните студенти, но подчерта, че под внимание трябва да се вземе и желанието на младежите, които не протестират, а желаят да редовни занятия.

Днес ръководството на университета трябва да вземе решение каква ще бъде последващата политика към окупаторите.

До момента подкрепа към „ранобудните студенти“ изявиха в подписка над 150 преподаватели.

В събота бръснати глави, водени от депутата на „Коалиция за България“ Борис Цветков, се опитаха да осуетят акцията на младежите. Те навлязоха в двора на Ректората и се опитаха да проникнат в сградата.

„Ранобудните студенти“ предупредиха, че ако не получат широка обществена подкрепа, няма да могат да одържат блокадата задълго. След техния призив в неделя пред СУ хиляди хора се събраха, за да изразят съпричастността си с акцията на младежите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.10 2013 в 18:29

Протестиращите са доказано дегенерати, отрепки и хомосексуалисти, купени от Прокопиев за по 10 лева на човек и малко евтина парцуца.

28.10 2013 в 12:20

Май май преподавателите, изявили подкрепа, са повече на брой от самите окупиращи...

28.10 2013 в 11:33

Искаш да кажеш, както вие, комунистите, подпалихте Партийния дом, лайно такова.

28.10 2013 в 10:31

да не забравяме юдеорептилските тамплиери... те са много опасни

28.10 2013 в 10:23

аз и чичо Авнер (далечен братовчед на Сорос) ше ги платиме бе, нема страшно коко моко. искаш ли да те водя да видиш как изглежда университет отвътре?

28.10 2013 в 10:06

Не съм видял до момента да има счупено каквото и да е. Във всеки призив на студентите се говори за ненасилие + запазване на СУ. Никой не е тръгнал да пали, понеже СУ е символ на будните млади хора, а не на "комунистите в Райхстага". 100/200/1000 лева сметка повече на университета не са нищо в сравнение с милионите които се източват ежедневно.
Заради хора като вас, другарю, нищо никога не се променя. Понеже от страх да не се стъпчат 2-3 мравки по пътя, вие никога няма да поемете на поход за истина/свобода/любов

28.10 2013 в 09:56

Сградата на СУ е ценно историческо наследство и собственост на народа, независимо кой е на власт. Ако наистина се драскат лозунги по лампериите, това е вандализъм. А сметката за електроенергия ще е много по-висока от 30 лв., защото нощем сградата е силно осветена, и вероятно вътре се използват и нелегално внесени ел. уреди за приготвяне на храна, кафе и т.н.

Със сигурност се и пуши, видя се на кадрите, което е абсолютно забранено в обществени сгради. За това не помислихте ли? Или ще подпалите СУ, както фашистите подпалиха Райхстага, с политически мотиви, за да се разправят с комунистите? Май точно това искат кафявите демопедераси, които са се заключили вътре с вериги.

28.10 2013 в 09:45

Защото чистотата на кожата ти е огромен фактор в политическия ти живот. Другарко позволете на хората с по-лоши хигиенни навици и може би малко по-висока интелигентност изконното им право да не са съгласни с вас

28.10 2013 в 09:42

Абе ти сериозно ли ревеш за 2 печки и застраховка? Народа иска да е собственик на съдбата си, не на 1 ламперия без драскотини и 30 лева по-малка сметка на софийския за октомври

28.10 2013 в 09:25

Абе ти май беше в събота рамо до рамо с оная пъпчасала дропла от контрапротеста. Ако не си бил ти, може пък да съм се припознала, щото не ти е останало време от висене тук. ВСЕКИ САМ РЕШАВА СЪДБАТА СИ, а не "извънреден съвет" някакъв.