Извънреден съвет решава съдбата на окупаторите в СУ

Елица Мартинова 28 октомври 2013 в 07:43 3285 14

Oкупирания Софийски университет гръмна: “Оставка”. Снимка: Сергей Антонов
Oкупирания Софийски университет гръмна: “Оставка”. Снимка: Сергей Антонов

Днес в Софийския университет, който от петък е окупиран от протестиращи студенти, ще се проведе извънредно заседание на Академичния съвет.

Ръководството на университета ще се събере в 14 ч. Очаква се, че ще бъде обсъдена съдбата на окупаторите в СУ.

Междувременно тази сутрин обстановката пред Ректората е спокойна, предаде репортер на OFFNews, който се намира пред СУ. Няма наплив от студенти, които да са недоволни от окупацията. Към 11 ч. обаче се очаква акция на хора, които са против окупацията.

По-рано днес група от петима младежи настояваха пред медиите, че поведението на колегите им, които са блокирали сградата, не е демократично и напомня прийомите в бившия СССР.  Пред журналистите младежите коментираха, че са в университета, защото искат да учат и подчертаха, че не е нормално СУ да е затворен с вериги. 

В двора на ректората се допускат само служители на администрацията и журналисти. Вътре се пускат хора по списък, който е съгласуван с ректора Илчев.

Сградата на „Алма Матер“ се намира под обсада от петък. В събота ректорът на СУ проф. Иван Илчев обяви понеделник за неучебен ден. Ръководството заяви, че подкрепя и разбира позицията на недоволните студенти, но подчерта, че под внимание трябва да се вземе и желанието на младежите, които не протестират, а желаят да редовни занятия.

Днес ръководството на университета трябва да вземе решение каква ще бъде последващата политика към окупаторите.

До момента подкрепа към „ранобудните студенти“ изявиха в подписка над 150 преподаватели.

В събота бръснати глави, водени от депутата на „Коалиция за България“ Борис Цветков, се опитаха да осуетят акцията на младежите. Те навлязоха в двора на Ректората и се опитаха да проникнат в сградата.

„Ранобудните студенти“ предупредиха, че ако не получат широка обществена подкрепа, няма да могат да одържат блокадата задълго. След техния призив в неделя пред СУ хиляди хора се събраха, за да изразят съпричастността си с акцията на младежите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!