Избират членове на ВСС онлайн

Юлиан Христов 04 април 2012 в 15:53 1266 0

Диана Ковачева. Снимка: БГНЕС
Диана Ковачева. Снимка: БГНЕС

Заседанията на комисията в Народното събрание, която ще изслушва кандидатите за членове на ВСС и изборите им в пленарна зала, ще се предават пряко в Интернет.

Това заяви днес министърът на правосъдието Диана Ковачева след заседанието на кабинета.

Днес бяха приети промени в Закона за съдебната власт, с които се предлагат нови процедури за избора на членове на съвета. Новите процедури за избор на членове включват публично номиниране, а всеки магистрат ще може да предлага член на ВСС. Два пъти се увеличава броят на делегатските събрания - всеки делегат ще представлява не десет, а пет магистрати. Кандидатите ще могат да бъдат изслушвани и заседанията, на които ще се правят изслушванията, ще бъдат публични. Тези заседания ще се бъдат излъчвани в Интернет, може и по Българската национална телевизия, ако медията го поиска, обясни Ковачева.

Предлага се след успешно приключване на мандата си, членовете на следващия ВСС да бъдат автоматично повишени с една степен нагоре. „Смятаме, че в следващия ВСС трябва да влязат магистрати, които са в активна възраст. Сега е моментът да мотивираме активни магистрати да влязат във ВСС“, аргументира се Ковачева.

С други промени в закона ще се създаде звено към Инспектората на ВСС, което да разглежда жалби за бавно правосъдие. Така на практика ще има възможност да се изплаща на гражданите, пострадали от бавното правораздаване, обезщетение адекватно на тези, които се присъждат и от съда в Страсбург, но процедурата ще е много по-кратка и ще отнема доста по-малко време от делата пред съда в Страсбург. Ще се направи задълбочен анализ за причините, поради които страната ни толкова често е осъждана в Страсбург и в резултат на този анализ ще се направят конкретни законодателни промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews