Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ИТАР-ТАСС: „Българската пролет” се разрази през зимата

Елица Мартинова 19 февруари 2013 в 09:05 7109 3

Протестът на 17 февруари в София. Снимка: Сергей Антонов
Протестът на 17 февруари в София. Снимка: Сергей Антонов

България е обхваната от невиждани за последните 16 години многохилядни протести, които вече бяха обявени за „Българската пролет”. На фона на нажежаващата се обстановка правителството на Бойко Борисов се паникьосва, а експертите предричат неговата оставка.

Такъв е коментарът за случващото се в България през последната седмица на руската информационна агенция ИТАР-ТАСС.

„Многохилядните протестни акции срещу високите сметки за ток, които се състояха в неделя, бяха най-големите за последните 16 години”, пише агенцията и прави сравнения със събитията от февруари 1997 г.

„Недоволството на населението от високите цени на тока и отоплението достигна своя апогей. Местните политически анализатори предричат оставката на правителството, което явно е започнало да се паникьосва на фона на нажежаващата се обстановка”, коментира още изданието, като споменава оставките на финансовия министър Дянков и на шефа на ДКЕВР Юлиана Иванова.

Протестите в понеделник вечер бяха отразени и от друга руска медия – РИА Новости. Агенцията цитира данните за сблъсъците с полицията и 11-те задържани демонстранти.

„Протестната акция стана продължение на започналите в неделя многохилядни протести. Повод за недоволството стана ръстът на цената на електричеството. На фона на протестите беше обявена оставката на вицепремиера Симеон Дянков”, пише още РИА Новости.

Западните медии също не подминаха демонстрациите в България. Авторитетното американско издания Wall Street Journal коментира, че протестите в страната оказват сериозен натиск над правителството.

„Протестиращите оказаха натиск върху правителството, което доскоро запазваше своята популярност. Натискът доведе до оставката на финансовия министър Симеон Дянков. Смяната на технократа Дянков предвещава по-популистки политики в навечерието на парламентарните избори през юли”, отбелязват още от Wall Street Journal.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews