Илияна Йотова: Борисов се опитва да се отърве от Цветанов възможно най-леко

Георги Савчев 10 май 2013 в 18:34 5174 6

Илияна Йотова
Илияна Йотова

Евродепутатът и водач на БСП в 13 МИР Пазарджик Илияна Йотова е родена на 24 октомври 1964 г. Завършила е българска и френска филологии в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирала е в Националното училище по администрация, Франция и в Център по европейски науки, Страсбург. Работила е като е репортер, редактор, водещ и директор дирекция "Новини и актуални предавания" в БНТ (1990 - 1997 г.). Ръководител на пресцентъра на ВС на БСП (1997 - 2005 г.). Омъжена, има един син.

В края на май Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента ще обсъди подслушването в България. Какви ще бъдат вътрешнополитическите и външнополитическите ефекти за България след обсъждането?

За съжаление едно от най-тежките последствия от скандала с подслушванията, от това, че господин Цветанов не можа да поеме и политическата, и мъжката отговорност, за да се откаже от депутатския си имунитет, за да може прокуратурата в съкратени срокове да предяви и да каже пред обществеността какви са нейните доказателства за престъпленията на господин Цветанов, за това, че не може да му бъде повдигнато обвинение – всичко това рефлектира преди всичко върху българските граждани и е много сериозен удар върху имиджа на страната ни в Европа.

Защо се стигна да това решение на Комисията на Европейския парламент? Тази комисия не за първи път се занимава със специалните разузнавателни средства в България и тяхното използване. Искам да припомня, че за първи път въпросът беше поставен в началото на 2011 г. - веднага след скандала, печално известен като „Мишо Бирата“, който така или иначе не можа да стигне до някакъв конкретен резултат. Тогава темата за подслушванията в България беше на дневен ред на Комисията по граждански свободи. Нещо повече – Комисията тогава излезе с решение и въпросът беше разгледан в пленарната зала в Страсбург – под формата на устен въпрос, зададен от няколко парламентарни групи. Още тогава Европейската комисия в заключението си показа ясно, че ще наблюдава стриктно изпълнението на Закона за прилагането на СРС-та в България, защото и според нея очевидно има тежки нарушения в тази посока. Година по-късно тази тема беше отново на дневен ред, когато се случи големият скандал с подслушването на лекарите в Горна Оряховица. Само преди броени месеци отново имаше разискване в пленарната зала в Страсбург, забележете – „за спазването на основните свободи и човешките права в България“. И това в страна не от Третия свят , а в страна, която претендира вече шеста година да бъде пълноправен член на ЕС.

Правителството на ГЕРБ ни върна години назад. И сега отново темата за СРС-тата е на дневен ред в тази комисия. Моите колеги много добре познават ситуацията в страната, целия този полицейски натиск, многократно сме повдигали този въпрос. Казвали сме и начина, по който процедираше ГЕРБ с фалшификацията на изборите през 2011 година, натрупаха се страшно много факти, които доведоха до вчерашното решение на Комисията. В крайна сметка ГЕРБ остана в изолация. Единствената партия, която ги защити, е Европейската народна партия (ЕНП). И то с половин уста! Защото колегите от ЕНП казаха, че нямат нищо против този въпрос да бъде поставен в Комисията, просто искаха той да бъде отложен във времето. На всички в Европа и Европейския парламент вече им писна от Борисов и Цветанов.

Допускате ли, че и на ЕНП й е писнало от ГЕРБ?

Да, определено. ЕНП не може да не си дава сметка, че също е в предизборна ситуация. Избори за Европейски парламент ще има само след една година. В момента ГЕРБ нанася тежки удари върху ЕНП. Европейската народна партия утре ще трябва да отговоря пред своите избиратели, и то във всички страни, защо е подкрепяла една политическа партия, която е срещу основните демократични ценности. И защо са подкрепяли партия, която определено нарушава човешки права, закона, разделението на властите. Няма как в ЕНП да не се е провел дебат за това, че един бивш министър-председател и лидер на партия от тяхното семейство може да „привиква“ висш магистрат, за да отърве от затвора бивш свой министър. Уверявам ви, това за Европа звучи страшно, звучи ужасяващо. В ЕНП много отдавна им е писнало от техните колеги от ПП ГЕРБ . Да, те си имат своите привърженици, най-вече в Християн-социалния съюз (ХСС) – доста дясна партия в Германия. ХСС заедно с Цветан Цветанов са единствените, които твърдят, че мястото на България не е в ЕС и че сме приети по милост и по политически причини.

А очаквате ли след изборите да се появи втори, паралелен ГЕРБ?

Има най-различни версии. В момента господин Борисов се опитва да се отърве от Цветанов възможно под най-лека форма, да го изчисти като петънце върху сакото си, защото очевидно е наясно колко много негативи събира. Едновременно с това за цялата държава стана ясно, че господин Цветанов държи с нещо своя началник, след като той упорства и продължава да го защитава тогава, когато за цяла България е ясно какви са били функциите на бившия министър на вътрешните работи – вместо да прекърши гръбнака на престъпността, прекършва съдбите на десетки хора в България, при това абсолютно без вина.

Но говори се и за още един паралелен ГЕРБ: преди много месеци ваши колеги заговориха за зараждането на една нова партия, т.нар. интелигентен ГЕРБ, в който влизат сегашният президент, може би част от служебния кабинет, който той назначи, госпожа комисарката Кристалина Георгиева. Неслучайно от няколко дни господин Плевнелиев плахо промъква идеята дали пък няма да има едно много дълго служебно правителство. Очевидно там някой диктува определени схеми, залагат се основите за нещо в бъдещето. Как и дали то ще се осъществи, ще видим тепърва. Но очевидно напрежението и конфликтите вътре в ГЕРБ са достигнали точката на кипене.

Голяма част от българските социолози не изключват избухването на нови протести през есента, особено при невъзможност за съставяне на правителство. Според вас , реалистичен ли е подобен сценарий?

Това са тези, които се разпространяват в момента от отиващата си партия ГЕРБ. Те действат малко на принципа „След нас и потоп“. В историята никога нещата не се повтарят по един и същ начин. Все повече партии, които са потенциални участници в следващия парламент, намират пресечни точки в предложенията и програмите, които имат. И тук не говорим за някакви тежки, дългосрочни програми, а за онези 10-15 краткосрочни мерки, които веднага трябва да бъдат взети, за да се измъкне държавата от тинята и блатото, в което ни натикаха Борисов и Цветанов. Всички партии говорят за това, че трябва да се помогне на малкия и среден бизнес, за това, че първата ни задача е да се осъвременят доходите на хората, защото сиромашията и мизерията взеха застрашителни размери. Така че аз съм оптимист – смятам, че на масата на преговорите могат да се намерят тези консенсусни, програмни, общи намерения и да се състави действително един програмен кабинет, който да има широка парламентарна подкрепа. Разбира се, изрично без участието на ГЕРБ. Това ще бъде не просто програмен кабинет, подкрепян от формална коалиция, а подкрепен от съответна краткосрочна програма, която бързо трябва да бъде изпълнена. Стъпи ли България на краката си, оттук нататък вариантите са няколко: могат да се направят предсрочни избори след около две години, може да се продължи и с програмния кабинет, ако се види, че той работи добре.

На последните парламентарни избори ДПС взе два мандата от област Пазарджик. И на този вот ли ще са силен конкурент на „Коалиция за България“?

Тук говорим преди всичко за етнически вот и много сериозна „работа“ сред ромското население. Само че и ромите вече са се изхитрили и аз смятам, че този, който си прави илюзиите, че може да ги подкупи по някакъв начин, е обречен на неуспех. Още повече – при нас има и друга характерна особеност, която за първи път ще се прояви на тези избори. Аз следя много внимателно тези процеси, защото те ще имат много голямо политическо значение и за България. Това е партията на господин Касим Дал, която има добри структури по тези места, може би едни от най-добрите за тази партия в цялата държава. Начинът, по който говорят тези хора – навсякъде те разпространяват тезата, че са лично подкрепяни от турската държава и от нейното правителство. Ние това го чуваме почти всекидневно в доста части от областта. Струва ми се, че това са много опасни прецеденти и съвсем скоро трябва да има определени позиции на политическите партии в това отношение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови