"Икономист" разказва за протестите: Noresharski! Noligarchy!

05 юли 2013 в 08:32 2961 5

Публикацията на Economist
Публикацията на Economist

Престижното англоезичното издание "Икономист" разказва за протестите у нас в новия си брой. Заглавието на публикацията е вдъхновено от лозунг на плакат - "Noresharski! Noligarchy!" (Норешарски! Нолигархия!).

Всеки ден през последните три седмици десетки хиляди протестиращи превземат улиците на София, Варна, Бургас и други български градове. В столицата демонстрантите се срещат в 18:30 ч на площада и тръгват към парламента, Орлов мост и НДК. Те призовават за прозрачност, по-малко корупция, ефективна борба с организираната престъпност и край на управлението на местните олигарси, пише изданието.

Протестите са различни от предишни такива, които е имало от началото на демократичния преход. В тях протестираха главно по-бедните срещу високите сметки или за увеличаване на минималната заплата. Последните протести привлякоха младите, образованата средна класа, която използва Фейсбук и Туитър и идва да площада с детски колички и велосипеди.

Група от около 60 интелектуалци, адвокати, активисти за човешките права и журналисти се обединиха и пуснаха онлайн харта за разграждане на плутократичния модел, описва последните събития "Икономист".

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията е цитиран да казва, че атмосферата му напомня повече на Нежната революция в Чехословакия преди над 20 години.
"Икономист" описва и кой е Делян Пеевски.

Бедата е, че в България на повечето хора им е писнало от цялата политическа класа, включително от дясноцентристката ГЕРБ на Бойко Борисов, и едни нови избори няма да решат това, обобщава изданието. Най-голямата надежда е за технократско правителство, което да реформира парвосъдната система и изборния кодекс, да бори организираната престъпност и да сложи край на непрозрачната дейност на кабинета, за да могат младите, неопетнени и талантливи хора да влязат в политиката, е заключението на престижния вестник.

"Мистър Орешарски изглежда върви в обратна посока - продължава текстът. - Той трябваше да уволни заместник министър на вътрешните работи часове след назначението заради твърдения за връзки с организираната престъпност в миналото. Трябваше да оттегли и номинирания за министър Калин Тихолов заради това, че името му е замесено в скандал в строителния бизнес. 

Noresharski! Noligarchy!” заявяват плакатите на протестиращите. Спорд скорошно проучване две-трети от тях казват, че ще излизат на улицата, докато кабинетът не падне, пише изданието.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови