Яне иска да извади СРС-тата на Р.Овч.

Лъчезар Вълев 24 октомври 2012 в 21:00 1568 0

Яне Янев. Снимка: БГНЕС
Яне Янев. Снимка: БГНЕС

Разсекретяване на цялата партида от документи, свързани с проекта "Белене", поиска шефът на комисията за разследване на корупцията по високите етажи Яне Янев.

Сред тях е и информацията от СРС за разговори между бившия министър на енергетиката Румен Овчаров и енергийният бос Красимир Георгиев.

От записите става ясно, че шефът на "Фронтиер" е контролирал купуването на руски реактори и ядрено гориво.

По поръчение на Овчаров, Георгиев е уреждал и медийното отразяване на Втора атомна.

АЕЦ "Белене" не трябва да бъде свещена крава и никой да не знае какво се е случило. Става въпрос за стотици милиони, а може би и за милиарди", категоричен бе Янев.

На продължилито близо три часа заседание заседание на комисията, което беше закрито за медиите, Янев предложил да се даде публичност на секретните документите, но срещнал остър протест от представителите на БСП в комисията.

"Имаше войнствено отношение от страна на БСП. "Не! Абсурд! На никаква цена!" Затова аз прекратих заседанието, защото иначе трябваше да продължи до среднощ", заяви Янев.

Разглеждането на документите беше отложено за следващото заседание на комисията.

Янев се закани преди следващата дискусия да прибере всички телефони и мобилни устройства на депутатите да бъдат затворени в метална каса, за да няма изтичане на информация.

Комисията на "Янев" дискутира и постъпилите сигнали до нея за корупция в мини Марица-Изток 1 и 3.

В тях се твърди, че държавата доброволно е предала собствеността си в енергийни дружества на офшорно дружество с неясна собственост.

„Изискано е официално становище от шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев за това как се формира цената на тока, произвеждана от Марица-Изток 1 и 3”, заяви Янев.

Шефът на комисията обяви, че е изискана и справка от енергийния министър Делян Добрев, както и документи от НЕК и Марица-Изток.

Продължава проверката и по сигнала за източване на държавни средства от държавата от финансиста Иво Прокопиев чрез преобразуване в офшорка.

Комисията е разгледала и сигнала на БСП за разговорите, водени между Бойко Борисов и Ваньо Танов по отношение на Мишо Бирата.

От своя страна депутатите от БСП в комисията Мая Манолова и Атанас Мерджанов обявиха, че сериозно ще се замислят дали да продължат участието си в нея.

"Разигра се поредният фарс. Всичко беше една бутафория, в която си загубихме времето в рамките на няколко часа. Това е една комисия, която ще подгрява стари манджи и ще се изпозва за политически цели от ГЕРБ", отсече Манолова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков