Спор около комисията за корупционни скандали

Елица Мартинова 20 септември 2012 в 12:03 1508 1

Яне Янев, Снимка: БГНЕС
Яне Янев, Снимка: БГНЕС

След остър спор Народното събрание гласува да създаде временна анкетна комисия за проучване на данни за корупция по високите етажи на властта.

В гласуването участваха общо 179 депутати, 125 от тях бяха „за“, 53-против, а един гласува с „въздържал се“.

Анкетната комисия ще работи в продължение на шест месеца по случаи, включително прекратени преписки, в които има данни за злоупотреби по високите етажи на властта.

В състава ù ще влязат общо 13 народни представители, излъчени на пропорционален принцип. 6 от тях ще бъдат депутати на ГЕРБ, по двама от БСП и ДПС и по един от „Синята коалиция“, „Атака“ и независимите народни представители.

Автор на предложението за създаване на анкетната комисия е лидерът на РЗС Яне Янев. Той се закани да разнищи „грандиозни корупционни схеми“.

„Комисията трябва да обърне особено внимание на конкретни корупционни схеми, касаещи различни публични скандали, известни като „СПИН-скандала“, „Цанков камък“, „Източване на БДЖ“, „Сливенгейт“ и АЕЦ „Белене“, смята лидерът на РЗС.

Проектът на Янев предизвика остри словесни сблъсъци в пленарната зала.

Яростен отпор на идеята дадоха депутатите от опозицията, според които анкетната комисия ще е инструмент за предизборно „омаскаряване“ на конкурентите на ГЕРБ.

„За пореден път мнозинството обслужва поредна проява на хиперактивност от страна на г-н Янев. Това е провокация срещу нормалността. Зад тази активност стоят предизборните сметки на г-н Янев. Стоят интересите на онези, които са готови отново да му дадат пари за предстоящите избори“, възмути се депутатът от БСП Ангел Найденов.

Той бе подкрепен от колежката си Корнелия Нинова, според която целта на ГЕРБ не е да разнищи корупционните схеми, а да „окепази и съсипе“ имиджа на политическите си опоненти.

От левицата посочиха още, че ако такава анкетна комисия все пак бъде създадена, тя трябва да разглежда случаите на сегашните управляващи, а не на бившите.

Недоволни от идеята за комисия бяха и представителите на ДПС.

„Същинският мотив е, че тази комисия цели да разпери параван и чадър, да скрие провалите на управлението на страната“, категоричен бе Лютви Местан от Движението за права и свободи.

В диспута се включи и лидерът на „Атака“, който изрази категоричната си подкрепа за идеята, поставяйки едно условие.

„Яне Янев каза по време на конгреса на РЗС, че премиерът е участвал в убийства. Аз лично се шокирах от това изказване и ще искам случаят да се разследва“, посочи Волен Сидеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша