Граждански съвет ще участва в решенията на Реформаторския блок

Елица Мартинова 26 юли 2013 в 14:41 2007 5

Реформаторският блок
Реформаторският блок

Реформаторският блок се отваря за голям граждански съвет, в който ще влизат общественици и неправителствени организации. Това стана ясно днес след среща на университетски преподаватели с лидери и представители на петте партии в Реформаторския блок.

Целта на инициативата е да се пренапише обществения договор и да се даде възможност за пряко участие на гражданите в политиката.

Лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева коментира, че политическата криза в страната налага партиите да отстъпят крачка назад, за да отворят място за гражданските искания.

„Партиите изядоха почвата на политическото, нужно е тя да се рекултивира“, подчерта бившият еврокомисар.

Председателят на ДСБ Радан Кънев също изтъкна, че прякото гражданско участие във властта е единственият шанс за спасение на демократичния модел.

„Нашата задача не е да печелим доверие за нас, а да върнем доверието на критичен брой българи в демокрацията. Улицата дава диагнозата, но решението трябва да дойде именно от обединението на партии и граждани“, смята Кънев.

Лидерът на „Синьо единство“ Христо Панчугов изтъкна, че гражданският съвет в Реформаторския блок е отворен и право на участие в него има всеки български гражданин.

Срещата на политическите лидери с преподавателите дойде, след като миналата седмица интелектуалците излязоха с отворено писмо, в което призоваха партиите да се вслушат в гласа на гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови