Граждански съвет ще участва в решенията на Реформаторския блок

Последна промяна на 26 юли 2013 в 14:41 1455 5

Реформаторският блок
Реформаторският блок

Реформаторският блок се отваря за голям граждански съвет, в който ще влизат общественици и неправителствени организации. Това стана ясно днес след среща на университетски преподаватели с лидери и представители на петте партии в Реформаторския блок.

Целта на инициативата е да се пренапише обществения договор и да се даде възможност за пряко участие на гражданите в политиката.

Лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева коментира, че политическата криза в страната налага партиите да отстъпят крачка назад, за да отворят място за гражданските искания.

„Партиите изядоха почвата на политическото, нужно е тя да се рекултивира“, подчерта бившият еврокомисар.

Председателят на ДСБ Радан Кънев също изтъкна, че прякото гражданско участие във властта е единственият шанс за спасение на демократичния модел.

„Нашата задача не е да печелим доверие за нас, а да върнем доверието на критичен брой българи в демокрацията. Улицата дава диагнозата, но решението трябва да дойде именно от обединението на партии и граждани“, смята Кънев.

Лидерът на „Синьо единство“ Христо Панчугов изтъкна, че гражданският съвет в Реформаторския блок е отворен и право на участие в него има всеки български гражданин.

Срещата на политическите лидери с преподавателите дойде, след като миналата седмица интелектуалците излязоха с отворено писмо, в което призоваха партиите да се вслушат в гласа на гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.08 2013 в 11:37

Нали точно те, първи деградираха вярата на хората в демокрацията. Сега ще я връщат,уау :)

02.08 2013 в 11:35

Вече видяхме, какво направиха по тези въпроси през управлението на ОДС 1997- 2001 г., те така силно "подпомогнаха" малкия и средния бизнес и въобще самоосигуряващите, и такива благини направиха в данъчно-осигурителната система, че още им държи, а всички бюрократи оттогава са почти същите и само надграждат великите им идеи.
А някои от най-видните им "експерти" и депутати от това време, които се занимаваха да обгрижват народа точно в тези сектори, сега са на власт, с лека промяна на боята.

26.07 2013 в 23:17

„Нашата задача не е да печелим доверие за нас, а да върнем доверието на критичен брой българи в демокрацията." Интересна мисъл - как този критичен брой българи ще си върне доверието в демокрацията, без да има доверие в партииите, които претендират да я олицетворяват?! Аз лично не бих купил кола на старо от тия. Човек веднъж се пари.

26.07 2013 в 17:31

Яко негативни коментари към нещо което още не е стартирало, без аргументи от върлите защитници на правителството което за един месец се срина тотално. Предполагам това също не е удобна алтернатива за ДПС и БСП и на предсрочни избори няма да се ходи за да не ни завземат ГЕРБ?

26.07 2013 в 15:41

Не, не, това не е по детски чисто начинание, а стратегия за грабителство на народа. Сега си събират съдружници, спонсори, правят си кръг и затвърждават връзките. Някои от партиите в този блок са с лява насоченост, така че не ги виждам като демократи, ако не махнат Кунева и Зелените.