ГРАО проверява дали партиите са ни използвали само след писмено заявление

Елица Мартинова 12 април 2013 в 16:18 2380 1

ГРАО проверява дали партиите са ни използвали само след писмено заявление, Снимка: БГНЕС
ГРАО проверява дали партиите са ни използвали само след писмено заявление, Снимка: БГНЕС

За да проверим дали сме вписани, без да знаем, в подписките на партиите за регистрация, ще е необходимо да подадем заявленията си в писмена форма до МРРБ. Заявления по интернет ще се приемат, ако в тях фигурира електронен подпис. Това съобщиха от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) за OFFNews.

Всеки, който желае да види дали името му фигурира сред подписките в ЦИК, трябва да подаде заявление в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В него трябва да фигурират трите имена, ЕГН, номер на лична карта и адрес за кореспонденция. Ще е необходимо още гражданите изрично да декларират, че позволяват личните им данни да бъдат обработени, съгласно чл. 5, ал. 2, т. 2 от ЗЗЛД. 

Исканията се подават в Центъра за административно обслужване на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, гр. София, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ №17-19. Повече информация за процедурата може да намерите тук.

От ГРАО уточниха, че изискването е въведено, за да се предотвратят злоупотреби с личните данни на гражданите.

От пресцентъра посочиха, че заявленията може да се изпращат и по електронен път на адрес: [email protected]. Те обаче трябва да са подписани с електронен подпис.

От ГРАО се ангажираха да отговорят на всички граждани, които са изпратили личните си данни чрез e-mail на адрес [email protected].

“Този e-mail може да се използва само за въпроси, свързани с избирателните списъци. Ние обаче ще отговорим на всички граждани, които са опитали да подадат заявленията си така. Ще им обясним регламента, защото ако искат да изпратят заявление по интернет, то трябва да е до друг адрес и да е в официална форма, подписано с електронен подпис“, обясниха от пресцентъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews