Градусите до 43, червен код заради жегите в три области

Виктория Викторова 14 юли 2012 в 13:58 1471 0

Снимка: scambook.com
Снимка: scambook.com

Червен код е обявен за 15 юли в Плевен, Русе и Велико Търново заради изключително високите очаквани максимални температури - между 41 и 43 градуса, по данни на НИМХ на БАН.

Червеният код е последната, най-висока степен на опасност, според скалата на метеоролозите. Той означава, че времето е много опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта.

За другите области на страната кодът е оранжев, което означава, че времето е опасно, но не колкото в „червените“ области.

Извън трите области с червен код най-топло ще е в Благоевград, където температурите ще достигнат 39-42 градуса. В София максималните температури ще са 38-40.

През деня ще духа слаб вятър от юг, след пладне в Източна България - от югоизток. Около полунощ срещу понеделник в северозападните райони вятърът ще се ориентира от северозапад и с него в страната ще започне да прониква хладен въздух.

По-чувствително захлаждане се очаква във вторник, 17 юли, когато максималните температури ще се понижат до 28 градуса, а минималните ще са 19. В сряда времето ще се задържи по-хладно, от четвъртък започва ново покачване на температурите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови