Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Година след взрива на Петолъчката – делото е в застой

Юлиан Христов 05 юни 2013 в 17:26 1723 0

Пътят край петолъчката, Снимка: БГНЕС
Пътят край петолъчката, Снимка: БГНЕС

Точно година след като складове с боеприпаси на фирма “Берета Трейдинг” край пътен възел „Петолъчката“ се взривиха, делото все още не е стартирало. При инцидента на 5 юни загинаха трима души, работници в цеха.

Прокуратурата повдигна обвинения на собственика на „Берета Трейдинг“ Десислав Делев и на Иван Пеев, началник на производство в базата. Обвинителният акт беше внесен в Районния съд в Ямбол на 2 април, но на 17 е върнат отново на прокурорите. Съдът изразил резерви за начина, по който са описани щетите от взрива и по отношение на постановленията, с които двамата обвиняеми са привлечени към наказателна отговорност.

Прокурор Милен Божидаров, който наблюдава делото, каза пред OFFNews, че щетите са установени с точност от съдебно-техническа експертиза, за което има препратка в обвинителния акт. Той обясни, че очаква до края на седмицата или най-късно в началото на следващата, Окръжният съд да се произнесе по решението за връщане на обвинението.

Окръжен съд Ямбол има последната дума и ако протестът на прокуратурата бъде уважен, Районният съд ще бъде длъжен да насрочи делото.

Според прокуратурата Десислав Делев и Иван Пеев не са спазили процедурата по унищожаване на армейските боеприпаси. Цехът е работил по установена процедура, която по надлежния ред е била одобрена от Министерството на отбраната, но прокурорите установили, че на по-късен етап, в цеха е използвана друга процедура. Според прокуратурата военното ведомство е свършило работата си по контрола на утилизацията, но частната фирма е заобиколила правилата. Двамата обвиняеми са носили пряката отговорност за производствения процес в цеха и за сигурността.

В резултат на взривовете загинаха трима души.

След инцидента близо 11 хил. невзривени снаряди бяха открити при почистването на района около цеха няколко месеца по-късно. В базата и към момента продължава почистването на разпилените боеприпаси и унищожаването им на място. След протести на хората в Лозенец взривяването е само три дни от седмицата през 40 минути. Фирмата извършва взривовете под строг контрол, като замерва шума и отделянето на вредни газове.

Пострадалите работници и засегнатите земеделските производители не са получили обезщетенията си, които възлизат на 600 хил. лв. Единствените възстановени до момента щети са по домовете, които пострадаха от експлозията.

В памет на загиналите от инцидента край Петолъчката ще бъде открит паметник на загиналите работници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews