Гневни пенсионери освиркаха парламента

Последна промяна на 22 ноември 2012 в 12:36 2142 10

Десетки полицаи оградиха протестиращите до сградата на парламента пенсионери. Снимка: Елица Мартинова
Десетки полицаи оградиха протестиращите до сградата на парламента пенсионери. Снимка: Елица Мартинова

Близо 50 гневни пенсионери излязоха на протест пред парламента в четвъртък.

С възгласи „Оставка“ те освиркаха управляващите в Народното събрание.

Много от участниците в демонстрацията бяха издигнали плакати с надпис „Геноцид!“.

Причина за недоволството на възрастните хора са ниските пенсии и факта, че повечето от тях най-вероятно няма да получат коледни пенсии.

Въпреки студа, един от демонстрантите бе гол до кръста, с което искаше да покаже, че е свикнал с ниските температури, защото пенсията му не покрива битовите му разходи.

Протестът идва два дни, след като финансовият министър Симеон Дянков заяви, че пенсионерите живеят най-добре при правителството на ГЕРБ.

„Това правителство дава 9 млрд. лв. повече за пенсии, отколкото предходното. Това са данни на сметната палата“, категоричен бе министърът.

„Българите едва ли мислят, че са по-добре, но данните показват, че те живеят по-добре. В цяла Европа се усеща финансовата криза, има много стачки и безработица, затова и в България настроението е такова. Цифрите обаче го показват, особено за пенсионерите средствата са повече“, посочи в заключение министър Дянков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2012 в 11:05

Не съм съгласна, че трудът "на хората в България през последния век е нископроизводителен"! Да не говорим, на колко хора изобщо не им е предоставена възможност за какъвто и да било принос в икономиката. Защо? Защото явно няма нужда от такъв...

Капитализмът по принцип се характеризира със свръхпроизводство и недостиг на пазари. По презумция той трябва да се саморегулира така, че да върти около нулата (предлагане=консумация), но от 30 години насам не успява! Заради фактори като технологии и, не на последно място, вродената, и до ден днешен (а можехме вече да сме я надживяли), човешка алчност!

Да не могат да се осигурят достатъчно пари за ХРАНА на възрастните хора може да означава само едно - някъде, някой има полза от това...

23.11 2012 в 12:26

Май са били доста повече от 50 човека. Това е много важно да се споменава, за да служи за пример на цялото общество...

http://www.skat.bg/videos/12-11/news_12-11-22_3.wmv

23.11 2012 в 00:33

Някой в един форум беше доказал, че в България тютюнопушенето докарва значителни приходи в държавната хазна и че ако се опитаме да се откажем от този сектор като безперспективен и криещ опасности за здравето на хората, ще си докараме сериозни финансови загуби. Сигурно е така ..., но какво означава това на практика: голяма част от хората влошават значително здравето си достигайки до пенсионна възраст (следователно са им необходими скъпо лечение и лекарства, които държавата е длъжна да осигури). Каква би била ситуацията ако тези хора не бяха пушачи? Вероятно биха били по-здрави на 60-70 години и нямаше да имат нужда от лечение на редица болести доказано причинени в следствие на тютюнопушене. Тогава на държавата, чисто хипотетично, нямяше да ѝ се налага да плаща постоянно за лечението им. От друга страна бедна държава сме не защото нямаме ресурси и потенциал, а заради КРАДЛИВОТО УПРАВЛЕНИЕ НА СТРАНАТА НИ! Пенсиите са ниски и защото няма добро управление на пенсионните фондове... и защото труда на хората в България през последния век е толкова нископроизводителен, че не успява да произведе необходимото благосъстояние на народа ни. И така по-голяма част от българите ходят на работа, защото така трябва, не произвеждат стоки и услуги в достатъчна степен адекватни за изискванията на 21 век, част от парите, които получават завъртат в порочния кръг на тютюнопроизводството, което не допринася за изграждането на обществото, а за физическото му отстлабване и кръгът се затваря. Няма как да има достойни пенсии при такава структура на обществото.

22.11 2012 в 15:55

Така е. Вземали му били от парите за да ги дават на пенсионерите. Младеж...

22.11 2012 в 15:48

Тия 9 милиона повече не покриват дори инфлацията. На тъп ли се прави Дянков или нас ни има за тъпи?

22.11 2012 в 15:40

... защото с 135 лв на месец не е възможно да се оцелее!!!

Странно колко лесно човек е склонен да се поддаде на пропагандата да вярва, че хората с най-минимални пенсии са такива, които не са работили през целия си живот! Но дори и да са... да ги оставим да мрат от глад и студ по улиците ли???

22.11 2012 в 15:01

Че пенсиите са ниски - ниски са. Не разбирам обаче, защо дават добавки и привилегии само на най-ниските пенсии, като безплатни дърва, част от сметките за ток, увеличаване само на най-ниските пенсии. За да получаваш най-ниската пенсия, означава че:
1. Не си работил - т.е. не си допринесъл с нищо за пенсионно-осигурителната система.
2. Осигурявал си се на минимума - т.е. харчил си си парите, лъгал си държавата, в частност другите, които съвестно са си плащали осигуровки върху пълния размер на заплатата.

т.е.
Защо тези хора да получават добавки от НАШИТЕ пари и от парите на хората, които са РАБОТИЛИ и съвестно са си внасяли ПЪЛНИЯ размер осигуровки, а останалите пенсионери да нямат право на такива добавки???

22.11 2012 в 14:36

Мда, майка ми е с 130 лева пенсия, в София, и ако не и помагам с около 300 лева на месец, да живее скромно, да не яде боклуци, да си плаща сметките и ползва мобилния телефон, до сега да си е заминала. Няколко пъти. Я за някой 430 лева са охолоство сигурно.

По-малките градове, може да се живее с по-малко.

По селата, където хората имат възможност да си добавят чрез труд, може с още по-малко.

А най-добре живее олигархът :D

22.11 2012 в 13:30

А и... коя полиция ще си позволи да малтретира пенсионери?!?

... Един "бос", макар и възрастен, може да мине за вандал, но стотина разгневени баби и дядовци ще вдигнат шум до Брюксел! ;)

22.11 2012 в 13:19

Точно пенсионерите могат да я изкарат тази държава на бял свят... Имат ВРЕМЕ, ОСНОВАНИЕ и НЯМАТ КАКВО ДА ЗАГУБЯТ!!!