Глобален антиправителствен протест в Деня на независимостта

Александра Маркарян 19 септември 2013 в 10:34 12806 54

Протестът: ден 94  Снимка: Сергей Атонов
Протестът: ден 94 Снимка: Сергей Атонов

Глобален антиправителствен протест се организира в Деня на независимостта, 22 септември, чрез социалните мрежи.

Протести ще има в София, Варна, Лондон, Бристъл, Глазгоу, Будапеща, Брюксел, Ню Йорк, Мюнхен, Торонто, Монреал, Женева и Фрайбург. 

"Приятели, на 22 септември 1908 година, чрез манифест, е прогласена независимостта на България. Това е едно безспорно гордо и смело дело на нашите предци, един от славните моменти в историята ни, когато сме били наистина заедно и готови да заслужим свободата си. Днес обаче, 105 години по-късно ние не сме нито свободни, нито независими. Над България тегне сянката на една продажна и работеща против интересите на народа си власт. Нека напълним площадите навсякъде, където има българи. И нека покажем, че обичаме свободата и няма да я оставим в ничии мръсни ръце!", пише в призива за протеста във Фейсбук страницата, където той се организира.

Участниците в протестите, с начало в 17 ч., ще призоват отново за незабавна оставка и за избори до края на 2013 година.

Протестите избухнаха на 14 юни, когато премиерът Пламен Орешарски предложи на Народното събрание да избере Делян Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), а мнозинството депутати гласуваха "за". Същата вечер хиляди излязоха на Ларгото на грандиозен протест, с който поставиха началото на продължаващите повече от 3 месеца протести, които след оттеглянето на Пеевски от поста и от политиката прераснаха в антиправителствени. И до днес отговорните за издигането на медийния магнат за поста шеф на ДАНС отказват да отговорят на въпроса "Кой предложи Пеевски?", като назоват името на човека, предложил и  прокарал номинацията преди публичното ù оповестяване и последвалото приемане. А премиерът Пламен Орешарски старателно избягва публични изяви и когато му се наложи такава, избира странични, задни изходи, за да не се сблъска с неизменно следващите го протестиращи, които искат оставката му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!