Quantcast

Станишев и Орешарски се похвалиха с протестите

Последна промяна на 19 септември 2013 в 12:40 4544 28

Сергей Станишев. Снимка: Сергей Антонов
Сергей Станишев. Снимка: Сергей Антонов

Похвали към правителството, свързани с демократизирането на българското общество още в първите 100 дни от мандата на кабинета, отправиха от парламентарната трибуна днес премиерът Пламен Орешарски и лидерът на "Коалиция за България" Сергей Станишев.

Коментарите на двамата бяха свързани с отчета за първите сто дни от мандата на кабинета, озаглавен "100 дни - 100 мерки". Според  тях антиправителствените протести, продължаващи повече от три месеца, са ясно доказателство, че кабинетът се отразява положително върху свободата на гражданското общество.

"Постепенно освобождаване на страната от страха е сред реализираното от правителството за първите сто дни. След още няколко месеца самият стил на управление ще започне да действа положително на бизнес инициативите", коментира по време на отчета си министър-председателят.

Той намекна, че за разлика от протестите в другите европейски страни, у нас демонстрациите са "конфронтация заради самата конфронтация".

"Отново се откроихме сред останалите страни членки с организираните първи публични протести срещу малката степен на фискално разхлабване. Ще обърна внимание, че от години насам във всички други европейски, пък и не само европейски страни, бяхме свидетели на масови протести с обратен знак - срещу фискалното затягане, при това в далеч по-богати страни от нас. Отварям тази скоба за размисъл относно самоцелното противопоставяне и конфронтация срещу самата конфронтация", каза Орешарски.

Председателят на социалистите също посочи антиправителствените протести като огромен успех за кабинета "Орешарски".

"Едно от постиженията на правителството - това е преодоляването на страха. Обществото днес не се страхува да протестира и не го грози репресия за различна гледна точка. Това е голяма стъпка напред, която се усеща от хората, от бизнеса и от цялото ни общество. Без нормална демократична среда не могат да се правят никакви реформи", коментира Станишев.

Той констатира, че на хората вече им е омръзнало от викове, вувузели, години на диктат и обществото търси диалог.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2013 в 10:02

Такава наглост може да се наблюдава само в българския парламент, нямам думи вече!

20.09 2013 в 06:59

"протести срещу малката степен на фискално разхлабване"
Тия пак не са у ред :). Протестът не е срещу мерките, а е за морал и оставка.
Ако нямаше протести щяха да кажат - отлично управляваме. Сега като има протести им се радват.
Нямало страх, затова имало протести.......Пълна глупост. Тия наистина са в будна кома. Не може да изкарат 4 години по този начин. Абсурдно е, не сме в 19-ти век.
А прави ли ви впечатление скоростното напускане на сина на цар Киро от Биг брадър, след интервюто за пазаруване на цигански гласове и посещението на дома му от партийни лидери?
Аз имам чувството, че живеем в 85-а.

19.09 2013 в 19:51

Няма двама с еднакво мнение, това е силата на тяхното управление. Ако не сте съгласни, това е – за тях не сте опасни.

19.09 2013 в 19:48

Няма двама с еднакво мнение, това е силата на тяхното управление. Ако не сте съгласни, това е - за тях не сте опасни.

19.09 2013 в 19:36

И ут Ойропата са чудят кои са тез и как така са толкоз дубри, че и тях излъгаха. Европейска интеграция и Азиатска диференциация? God save ББ & СС! Вместо да пия бира в момента, можеше да чета книга и да съм по-запознат, но тук се намесват планът Ран ът, конспирацията с рептилите и кемтрейлса. Може за добро да е... е не им го пиши...
Къде е истината? От поне две-три килогодини вече жонглират с нея изкусни паляци, а ти нещастни човече роб от средната класа роби колкото и книги да изчетеш, колкото и филми да изгледаш не ще разбереш, че всичко има цена. Демокрация ли? Готови ли сте да платите цената? А колко струва? Имате ли сумата в наличност или ще се наложи да теглите кредит?

19.09 2013 в 18:24

Баси безочието и демагогията е това изказване!

19.09 2013 в 17:40

НАГЛИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!
Оставкаааааааааааааааааа!

нямат срам тези еййййййй!!!!!!!!!

19.09 2013 в 17:25

Освен всички изредени по-горе, в неделя бяхме наречени от П.Волгин шпиц команди и едно обобщение от същия-зараждащ се фашизъм

19.09 2013 в 16:29

Интересно уж било признак на свобода а полицаите междувременно ходят и събират личните карти на протестиращи.Като нищо влизат в нечий черен списък.

19.09 2013 в 16:17

Тъпи, тъпи, тъпи сте та дрънкате. Няма ли работа за вас демокртаковци та поцял ден само джавкате и квичите. Знам, сега ще зададете този въпрос и на мен. Аз съм на работа в момента и ходя къде ходя и като мина покрай компютъра ви хвърля по едно очо да ви скивам как сте. Ама вие все сте на амбразурата. Бравос, бравос.