Германка управлява централите, които разтеглиха деня до 31 часа

Милен Енчев 12 април 2013 в 17:27 3152 9

Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС
Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС

Германската гражданка Барбара Паниц е собственик на слънчевите централи, които според министерството на икономиката произвеждат ток повече от 24 часа в денонощие.

Днес на обществения съвет към министерството, в който участва министър Асен Василев, бе представена справката за фотоволтаичните фирми, които по данни на ведомството са удължили денонощието до 31 часа. Става дума за 12 фирми от Южна България, които по официални данни са произвеждали слънчев ток от 25 до 31 часа в денонощието.

По данните на министерството за „ГНСолар“ ЕООД производственият ден е продължавал по 31 часа и 17 минути, за „Соларинг 2010“ - 31 часа и 9 минути, за „Анасолар“ - 31 часа, за „Солмекс“ - 30 часа и 58 мин.,·за „Вайеберлен Солар Уан ЕООД – също толкова, за „Сънимекс“ - 31:13 часа,·за „Велвол“ - 26:49 часа,·за „Мигсолар“·- 31:04 часа, за „Датцсолар“ - 25:09 часа, за „Солвет“ - рекордните 31:24 часа и т.н.

Собственик на всички тези фирми е дружество "Солар Инвест Трейдинг", с едноличен собственик германската гражданка Барбара Паниц.

От фотоволтаичната асоциация, която обединява стотина фирми от соларния бранш обаче заявиха, че министър Асен Василев е бил подведен с данните от НЕК. Въпросните неземни денонощия са плод на забавено отчитане на производството на въпросните централи, посочи Никола Николов от БФА, който е бивш депутат от СДС.

Грешката е направена при сертифицирането на произведения „зелен“ ток на централите в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (бившата Агенция за енергийна ефективност), твърди Николов. Всички производители на възобновяема енергия трябва периодично да сертифицират произведеното количество зелена енергия в АУЕР. С тези сертификати те доказват пред електроразпределителните дружества произхода на електричеството си, което ЕРП-тата са длъжни да изкупуват. Тъй като малките централи не са задължени да го правят редовно, въпросните централи са кандидатствали през март за сертифициране за месеци назад, обясни Николов. Например „Анасолар“ е кандидатствала за сертификат на 21 март, а предният път, когато си е сертифицирала тока, е бил на 29 юни миналата година, показа справка на фотоволтаичната асоциация в АУЕР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!