ГЕРБ провалиха заседанието за собствения си вот

Елица Мартинова 25 септември 2013 в 09:09 15917 68

ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС

Заседанието на Народното събрание, на което трябваше да започнат разискванията по вота на недоверие към кабинета, бе отложено поради липса на кворум.

За да започне работния ден на парламента, в залата трябва да има кворум от 121 депутати. В 9.05 ч. обаче регистрирани бяха едва 93 души. Справката на стената показа, че депутатите на ГЕРБ са в зала, но никой от тях не се е регистрирал.

От левицата се бяха регистрирали 64 народни представители, а от ДПС - 29.

Председателят на парламента Михаил Миков даде 15-минутна почивка, какъвто е регламентът в тези случаи.

При втория опит да съберат кворум, регистрираните депутати бяха 103 - 70 от КБ и 33 от ДПС.

"Да прекратим регистрацията, очевидно днес няма желание за разисквания по вота на недоверие", заяви председателят на парламента Миков и насрочи четвъртък за ден на заседанието.

С бойкота си ГЕРБ провалиха заседанието, на което трябваше да се гледа вотът на недоверие към кабинета, който те внесоха миналата седмица. Причината е, че "Атака", които традиционно осигуряват кворума, са на работно посещение в Брюксел. Парламентарната група на Сидеров е изпратила официално съобщение до Миков, че няма да участва в работата на парламента тази седмица.

В кулоарите на парламента експремиерът Борисов обясни, че с действията си ГЕРБ целят да покажат, че правителството и БСП са заложници на "Атака" и Волен Сидеров. По думите му КБ и ДПС не могат да се съберат, за да защитят правителството, което е "пълен провал".

Пред журналисти в парламента председателят на НС Михаил Миков коментира, че ГЕРБ "явно са размислили и са разбрали, че са направили грешка" с вота на недоверие и затова не са се регистрирали. 

"Те очевидно не искат да има дебати по вота", категоричен е председателят на парламента.

Той коментира, че според правилника на Народното събрание вотът на недоверие се разглежда най-късно седем дни след внасянето му в деловодството на парламента, който изтича утре. Според него, ако ГЕРБ откажат да се регистрират и утре, вотът им просто няма да бъде разгледан.

Миков бе категоричен, че не възнамерява да призовава парламентарната група на "Атака" да се върне от Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!