Георги Лозанов: Парламентът да работи и да промени Изборния кодекс

03 март 2013 в 11:06 3144 1

Георги Лозанов, председател на СЕМ. Снимка: БГНЕС
Георги Лозанов, председател на СЕМ. Снимка: БГНЕС

Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов настоява за промени в Изборния кодекс относно отразяването на предизборната кампания в медиите.

„Чух, че има гласове от протестиращите, които настояват парламентът да продължи да работи, докато не направи такава промяна. Аз се присъединявам към тези гласове – да има такава промяна и тя да включи медийната част”, каза Лозанов, цитиран от "Фокус".

По думите му е много важно да се информираме чрез медиите свободно за своя вот.

„Сега общо взето са важни парите и минутките – говоря преди всичко за обществените медии, пък и в частните медии става така", коментира още Лозанов.

Той предлага две промени относно поведението на медиите преди избори - ясно да е обозначена, както в търговската реклама, всяка платена форма по време на предизборна кампания и да се гарантира шанс за отразяване на гласовете извън традиционната политическа система.

„В това отношение е необходима също пререгламентация, като тя ще се отнася преди всичко за обществените медии, а пък за частните медии – СЕМ вече има една крачка в това отношение, когато беше референдумът.

Имаме шанс заедно с тях да договорим това в границите на саморегулацията и те сами да поемат ангажимента да отразяват свободно важните гледни точки, които не могат да си платят”, уточни медийният експерт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews