Фрегатата "Верни" се провали на Шабла

30 август 2013 в 10:54 8135 23

Фрегатата
Фрегатата "Верни". Снимка: pan.bg

Фрегатата „Верни“ не успя да засече и да обстреля мишена, която имитираше нарушител на въздушното ни пространство вчера по време на съвместното българо-сръбско учение на полигона в Шабла, съобщава в. "Преса".

В учението, което беше наблюдавано от президента Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Ангел Найденов и висши сръбски военни, участваха близо 1400 души и над 600 единици бойна техника, както и сръбски зенитчици. 

Два пъти българската фрегата не е успяла да засече вражеска ракета, развиваща скорост над 400 км/ч. Това е и причината "Верни" да не отговори на атаката с ответен удар.

Фрегатата е въоръжена с американски зенитно-ракетен комплекс „Сий Спароу“. Неговата електроника не успя да разпознае мишената като враг и не последва команда „пуск“. После срещу „Верни“ бе изстреляна мишена от ракетен комплекс „Волхов“, която бе прихваната и унищожена, но само с електронен спусък.

„Проблемът е в американският радар ДА-05 за прехват и насочване на зенитните средства на фрегатата. Той е от много старо поколение - произведен е през 1974 г. и дава засечки. По време на учението миналата година пак не засече целта“, пише "Преса", позовавайки се на армейски експерт. Другата причина била в обучението на бойците по документи. За реално обучение в Белгия, откъдето купихме фрегатата за 23 млн. евро, няма пари. Френската фирма „Талес“, която поддържа радарите и сонарите на трите ни фрегати, вече отказва да прави това, защото са стари, отдавна снети от въоръжение и за тях няма части. Няколко пъти французите препоръчвали на МО да ги подмени с нови, но във военния бюджет средствата за превъоръжаване са символични. Един нов западен радар от такъв тип струва минимум 6 млн. евро, а на ВМС са нужни три. Не достигат и парите за поддръжка на бойните ни кораби.

Първата фрегата „Дръзки“ е купена преди 8 години, а останалите две - преди 4-5 години.

Президентът Росен Плевнелиев даде отлична оценка на учението и похвали бойците за изпълнението на бойните задачи. Той изрази надежда, че на следващите маневри догодина ще дойдат и неговите колеги от Сърбия и Словения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!