Франциск от Аржентина е новият папа (снимки)

13 март 2013 в 20:30 7593 3

Папа Франциск. Снимка: БГНЕС
Папа Франциск. Снимка: БГНЕС

76-годишният аржентинец Хорхе Марио Берголио е новият папа. Архиепископът на Буенос Айрес избра за свое име Франциск I.

В 20.06 ч. коминът на Сикстинската капела запуши с бял дим - знак, че Бенедикт XVI вече има приемник.

Новият папа е избран на пето гласуване, на което кардиналите постигнаха кворум от две трети, необходим за избора на глава на Римокатолическата църква, съобщава Радио Ватикана.

Хиляди хора на площад "Свeти Петър" посрещнаха с радостни викове и ръкопляскания новината за избора на нов папа.

266-ят папа избра името Франциск І, a това е прецедент в двухилядолетната история на Католическата църква. Хорхе Марио Берголио е също и първият йезуит, избран за папа.

В първата реч след избирането папа Франциск І призова за „братство” в римокатолическата църква и се помоли за оттеглилия се папа Бенедикт ХVІ.

Хорхе Марио Берголио посочи, че неговите колеги-кардинали „отидоха до другия край на земята”, за да изберат новия ръководител на католическата църква.

За Хорхе Марио Берголио е известно, че се обявява против абортите и евтаназията, осъжда хомосексуализма и еднополовите бракове и смята, че осиновяването на деца от еднополови двойки е форма на дискриминация, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Интронизацията на новия папа е ориентировъчно насрочена за 19 март. Това става ясно от дипломатически представители на редица католически държави, акредитирани във Ватикана.

Очаква се за интронизацията във Ватикана да пристигнат над 160 чуждестранни делегации на църковно и държавно равнище.  

Habemus Papam - с това  тържествено възклицание, отправено към народа на площад „Свети Петър”, кардинал-протодяконът Жан-Луи Туран възвести от централната ложа на Ватиканската базилика избора на нов папа. Тези думи се използват от Католическата църква вече близо шест века.

Аржентина ликува

Кореспондентът на Би Би Си в Буенос Айрес съобщава, че в града цари какафония от автомобилни клаксони. Аржентинците празнуват избора на архиепископа на Буенос Айрес за папа.

Проповедите на кардинал Берголио винаги са предизвиквали голям интерес в страната.Той често говореше за необходимостта от създаването на единно общество и критикуваше властите, че не обръщат достатъчно внимание на хората, оказали се в низините на социалната йерархия, отбелязва Би Би Си.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!