Фондация поиска НЗОК да поеме рехабилитацията на недоносените деца

20 септември 2013 в 13:00 2601 0

Бебе
Бебе

Фондация „Нашите недоносени деца“ ще поиска Здравната каса да поеме рехабилитацията на недоносените деца. Това съобщи председателят на Фондацията Николина Николова.

Близо 12% от новородените деца в България са недоносени, като в това число влизат и бебетата с ниско и екстремно ниско тегло.

60% от родените под 30-а гестационна седмица се хоспитализират през първата година от живота им, като рискът от развитие на белодробни усложнения е изключително висок.

При недоносените деца има и повишен риск от развитие на детска церебрална парализа, затова се налага да се следи неврологичното им развитие.

Много често недоносените деца имат нужда от рехабилитация, а това, което се поема от Касата в момента, са между пет и десет дни в месеца. В останалото време родителите са принудени да водят децата си на рехабилитатор, което струва между 30 и 50 лева на час, уточниха от Фондацията.

В същото време НЗОК поема само по един час на ден, а често бебетата се нуждаят от 2-3 часа. Останалото трябва да се прави от родителите в домашни условия, обясниха те.

Ще поискаме и допълнително реимбурсиране за редица редки лекарства, които са необходими за децата, родени под 30-а гестационна седмица, поясни Николова.

Необходимо е още да се направи регистър на недоносените бебета, за да се следи развитието им до навършването на 1,5-2 години, посочиха от „Нашите недоносени деца“.

Добре е да се изработи и задължителна програма за недоносени деца, която родителите да следват с помощта на педиатрите, коментираха те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови