Арестуваха мъжа, влачил кучето си с кола

Вероника Шербанова 12 юни 2013 в 11:01 16080 145

Райчо Иванов
Райчо Иванов

55-годишният Райчо Иванов, който влачи кучето си с автомобил край асеновградското село Тополово, е бил арестуван. Това заяви говорителят на Районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев, цитиран от „Фокус“.

Полицията е разпитала свидетели на случката и така Иванов е бил открит. Мъжът е задържан за 24 часа.

Разследващите са установили, че кучето е починало от раните си и Иванов го е заровил. Трупът на кучето е открит и е изпратен за ветеринарна експертиза, която трябва да установи точната причина за смъртта на животното, кога е починало, какви са били нараняванията му и как са получени.

Едва след това ще може да се прецизира правната квалификация на обвинението, обясни Илиев. Ако се установи, че раните и смъртта на кучето са причинени по особено мъчителен за животното начин или че е извършено на публично място, особено в присъствието на деца, Райчо Иванов може да бъде осъден на от една до три години затвор и глоба от 2000 до 5000 лева, допълни Атанас Илиев.

Миналата седмица във Facebook групата Animal Hope беше публикувана снимка на автомобил, който влачи вързано полуживо куче. По-късно полицията в Асеновград установи, че шофьорът е 55-годишният Райчо Иванов от село Тополово. Мъжът вързал кучето си за теглича и го влачил, за да го накаже.

Кучето беше открито живо, но с големи наранявания. След преглед при ветеринар то е било върнато на собственика му за лечение. 

От организацията за защита на животните „Четири лапи“ заявиха, че ще информират европейските институции за случая. Ще настояваме за дисциплинарни наказания на служителите на прокуратурата и полицията, които са позволили раненото куче да бъде върнато на собственика му, категоричен е Явор Гечев от „Четири лапи“. Той нарече действията им „непрофесионални и безотговорни“.

„За нас няма съмнение, че извергът от Тополово не е предприел каквото и да било, за да спаси животното, след като му е било върнато, а е твърде вероятно и умишлено да го е умъртвил, надявайки се след като то изчезне, разследването срещу него да бъде прекратено“, коментира Гечев.

Да върнеш на собственика му животно, което е било обект на изключителна жестокост от същия човек, е все едно да върнеш малтретирано дете на родител педофил, посочи Гечев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!