„Четири лапи“ иска наказания заради убитото куче от Тополово

12 юни 2013 в 15:59 3260 7

Сцената с жестокото изтезание на кучето.
Сцената с жестокото изтезание на кучето.

„За нас няма съмнение, че извергът от Тополово не е предприел каквото и да било, за да спаси животното след като то му е било върнато, а е твърде вероятно и умишлено да го е умъртвил, надявайки се след като то изчезне, разследването срещу него да бъде прекратено. Действията на разследващите органи са изключително непрофесионални и безотговорни. Да върнеш на собственика му животно, което е било обект на изключителна жестокост от същия този човек с явното намерение да бъде умъртвено, е все едно да върнеш малтретирано дете на родител педофил“.

Така коментира случая с жестоко убитото животно Явор Гечев от организацията за защита на животните „Четири лапи“.

От „Четири лапи“ настояват за наказание за садиста Райчо Иванов, който умъртви кучето си, теглейки го завързано за колата си. От организацията обаче искат и дисциплинарни наказания за служителите на полицията и прокуратурата в Асеновград, допуснали животинчето да бъде „довършено“ от стопанина си.

„Ние ще настояваме да бъде извършена проверка на действията на разследващите и да бъдат наложени санкции за онези, които са допуснали това безумие да се случи. Чрез офиса си в Брюксел ще информираме и европейските институции за случая”, заявиха от организацията.

След като в продължение на няколко дни полицията даваше противоречива и откъслечна информация за кучето (OFFNews така и не получи отговор от Областната дирекция на МВР в Пловдив за животното и стопанина му), днес прокуратурата в Пловдив официално обяви, че трупът на животното е открит заровен край Тополово и тече разследване за причините за смъртта му. Райчо Иванов, който се укри в последните дни, е открит и задържан отново за 24 часа. От прокуратурата заявиха, че вероятно ще му бъде повдигнато обвинение по чл. 325 Б от Наказателния кодекс, който предвижда до 3 години затвор за убийство на животно и глоба от 1000 до 5000 лв. Ако убийството е извършено по жесток начин и мъчително за животното, какъвто бе случаят, предвиденото наказание е от 1 до 3 години затвор и от 2000 до 5000 лв. Насилието над животни бе инкриминирано преди 2 години, но досега в България най-тежкото наказание, налагано за садизъм е пробация.

От „Четири лапи“ добавиха, че ще следят внимателно случая и се надяват „извергът от Тополово“ да получи ефективна присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!