Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Фирми дължат стотици хиляди за такса опаковки

Милен Енчев 30 април 2013 в 12:46 5918 1

Разделно събиране на боклука. Снимка: БГНЕС
Разделно събиране на боклука. Снимка: БГНЕС

Общо 332 фирми - членове на организациите за оползотворяване на опаковки ще трябва да платят продуктова такса на екоминистерството. Това обяви министерството, след като провери годишните одиторски доклади на 6-те колективни оползотворяващи организации - Екопак, Екобулпак, Репак, Булекопак, Екоколект и Екоресурс.

Въпросните фирми не са си изпълнявали задължението да докладват всеки месец количеството опаковки, които пускат на пазара и да плащат за оползотворяването им – събиране, рециклиране и т.н. За наказание те ще трябва да платят по-високата „продуктова“ такса на екоминистерството.

Фирмите – производители и вносители, които пускат на пазара опаковки, бяха длъжни за 2012 г. да достигнат, индивидуално или членувайки в някоя от 6-те колективни организации, рециклиране на минимум 52% теглото на отпадъка от тях. Според статистиката на министерството за миналата година на българския пазар са били пуснати 293 906 тона и от тях са рециклирани 164 135 тона. Тоест, рециклирани са около 55,9% от общото количество.

Всички търговци и производители, които пускат опаковки на пазара са длъжни да оползотворяват съответно количество отпадъци от същия вид - хартиени, стъклени, пластмасови, метални и др. Държавната "продуктова" такса е фиксирана в наредба на екоминистерството и изисква фирмите да плащат определена сума за всеки килограм опаковки, варираща според материала - стъкло, метал и т.н. Продуктова такса е сравнително висока (много по-висока от съответните суми, които събират оползотворяващите организации от членовете си) и се изисква само от онези, които не се занимават с оползотворяване на боклука си - индивидуално или чрез колективните организации. Тя се събира от фонда към екоминистерството (ПУДООС - Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда).

Колективните организации имат редица възможности да мамят за свършената работа и затова всяка година до края на март те трябва да представят в министерството заверени от външен одитор доклади за свършеното в предходната година. През 2010 г. ведомството отне лицензите на две такива организации - Реко пак и Импакт Корпорейшън, след като установи на терен, че лъжат за свършената работа. Те например декларираха, че са работили с подизпълнители за рециклиране на пластмаса и др., но теренни проверки на министерството показаха, че подизпълнителите дори нямат нужната рециклираща техника, което показа, че са отчитани фалшиви количества рециклирана смет, а опаковките реално са отивали на сметище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews