Държавата вдигна летвата за рециклиране на старите коли

09 януари 2013 в 19:56 6455 3

Трошка до Борисовата градина. Снимка: Милен Енчев
Трошка до Борисовата градина. Снимка: Милен Енчев

Поне 85 - 95% от теглото на старите коли, върнати за скрап, трябва да се рециклира към 2015 г. Това гласи нова наредба за третирането на старите автомобили, приета днес от правителството.

За тази година дружествата за колективно оползотворяване на трошките, вносителите и производителите на автомобили в страната, трябва да рециклират минимум 84-93 % от теглото на старите коли.

Отделно ежегодно ще се определя броят коли, които трябва да бъдат рециклирани от търговците. Той ще зависи от броя на пуснатите на пазара автомобили и върнатите трошки в последните 5 г.

Търговците могат да плащат на фирми за скрап, които да събират и рециклират нужното количество стари коли. Те от своя страна трябва да имат база данни с всички пуснати на пазара автомобили от търговците, с които имат договори.

За да гарантират изпълнението на изискванията, от тази година организации по оползотворяване ще трябва да предоставят на екоминистерството 1 млн. лв. банкова гаранция. Част от тази сума може да бъде удържана като глоба, при неизпълнение целите на документа.

Наредбата задължава собствениците на стари коли да ги предават на специални площадки или в пунктове за разглобяване. Общините пък са длъжни да събират изоставените по улици и тротоари коли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews