"Фигаро": Този "агент Буда" стана български премиер

06 февруари 2013 в 09:19 4225 4

Публикацията на
Публикацията на "Фигаро" припомня, че според американски дипломатически доклади Борисов е "Гангстер в Армани".

Разкритите документи за това били ли е или не българският премиер сътрудник на службите под псевдоним "агент Буда", намери отзвук и в западната преса. 

 Френският вестник "Фигаро" му посвещава обширна статия под заглавие "Този "агент Буда" стана премиер на България". 

"Агент Буда": това е кодовото име, което днешният премиер Бойко Борисов е получил за досието си през 90-те години в службите за борба срещу организираната престъпност в България.  Разкритието идва от няколко документа, публикувани на 3 януари от балканският партньор на Уикилийкс /WikiLeaks/ - българския сайт за разследвания Бивол", пише френското издание. 

 "Първият, с дата 9 декември 1996 година, сочи към вербовката му като "информатор" . Самият той бивш полицай, Бойко Борисов ръководи частна агенция за охрана и "разполага с интересни контакти" в средите на организираната престъпност. Една година по-късно, втори документ предлага "оперативно" наблюдение, това което според основателя на Бивол Атанас Чобанов свидетелства за провал на вербовката и за "криминализиране на темата". "От тази дата нататък Бойко Борисов не е разглеждан като потенциален информатор, а като участник в тази среда", разкрива той.

 Тези разкрития завършиха с провокирането на реакция на заинтересования. "Никога не съм бил агент Буда", защити се Бойко Борисов, уточнявайки, че обратно - винаги е бил "от страната на полицията". Бивши високопоставени служители от вътрешното министерство също излязоха на фронтовата линия, за да обяснят "безобидния" характер на разкритията, без да убедят опозицията, която поиска парламентарно разследване.

 Във вторник вечерта по спешната молба на премиера, настоящият шеф на ГДБОП Станимир Флоров показа по телевизията "Досието Буда, запазено в неговите архиви: почти празно", полицията отрече да го е "разработвала" след 1998 г.

 "Точно обратното, техният интерес е нараствал", репликира Чобанов, който обещава други разкрития", продължава с хронологията на събитията от последните дни "Фигаро".

 "Гангстер в Армани"

 "Неговата решимост доведе до възхищение на социалните мрежи, но също така и до пренебрежение към традиционната журналистика, обвиняваща сайта, че се е превърнал в пощенска кутия на социалистическата опозиция с наближаването на изборите през юли.

 Обвиненията за "сенчесто минало" на министър-председателя се появяват редовно в пресата – особено след разкритията на Уикилийкс на дипломатическите доклади за Бойко Борисов, в които дипломати от Вашингтон не се колебаят да го описват като "гангстер, облечен в Армани".

 

 Днес неговите критици твърдят, че имат най-накрая доказателство за симбиозата между властта, полицията и мафията, което прави България "уникален случай" в Европа, според израза в последния доклад на ЕС за състоянието на демокрацията в страната.

 Разследващите от Бивол идентифицират също и полицейските служители, отговаряли за "Досието Буда", които на времето са направили блестящи кариери, лавирайки между частните и държавни структури.

 Днес например, офицерът разработвал Борисов - Младен Георгиев - е станал номер две в българското контраразузнаване, след като дълго време е работил за "Ипон" - охранителната фирма на Бойко Борисов. "Когато знаеш, че дължиш постовете си на човек, когото си разработвал, това е страшно", казва Атанас Чобанов.", завършва публикацията си авторитетното издание.

По БГНЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови